Składniki dla 4 osób:
Miruna nowozelandzka - 1,2 kg
Koperek - 1 pęczek
Pieprz, pieprz cytrynowy, sól
Olej - 100 ml
Mąka pszenna - 100 g
Kapusta kiszona - 1,5 kg
Jabłka zielone - 3 szt
Cebula biała - 2 szt
Masło - 100 g
Ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sos:
Śmietana 30% - 500 ml
Pierniki - 4 szt
Sól, pieprz
Wykonanie
Mirunę nowozelandzką przyprawiamy pokrojonym koperkiem, solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem. Tak zamarynowana ryba musi około 30 minut się macerować.
W rondelku na maśle podsmażamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kapustę kiszoną, cukier, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w plastry zielone jabłko i chwile jeszcze dusimy.
Rybę obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor.
W rondelku redukujemy śmietanę 30% z dodatkiem pokruszonych lub startych pierników, dodajemy do smaku sól, pieprz.
Przygotowaną kapustę układamy na talerzu, dodajemy rybę i polewamy sosem piernikowym. Dekoracyjnie możemy dodać plaster cytryny lub limonki oraz kiełki lub koperek.
Artykuł sponsorowany