Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miruna nowozelandzka z sosem piernikowym

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki dla 4 osób:

Miruna nowozelandzka - 1,2 kg
Koperek - 1 pęczek
Pieprz, pieprz cytrynowy, sól
Olej - 100 ml
Mąka pszenna - 100 g
Kapusta kiszona - 1,5 kg
Jabłka zielone - 3 szt
Cebula biała - 2 szt
Masło - 100 g
Ziele angielskie, liść laurowy, cukier

Sos:

Śmietana 30% - 500 ml
Pierniki - 4 szt
Sól, pieprz

Wykonanie

Mirunę nowozelandzką przyprawiamy pokrojonym koperkiem, solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem. Tak zamarynowana ryba musi około 30 minut się macerować.

W rondelku na maśle podsmażamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kapustę kiszoną, cukier, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w plastry zielone jabłko i chwile jeszcze dusimy.

Rybę obtaczamy w mące, smażymy na złoty kolor.

W rondelku redukujemy śmietanę 30% z dodatkiem pokruszonych lub startych pierników, dodajemy do smaku sól, pieprz.

Przygotowaną kapustę układamy na talerzu, dodajemy rybę i polewamy sosem piernikowym. Dekoracyjnie możemy dodać plaster cytryny lub limonki oraz kiełki lub koperek.

Artykuł sponsorowany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska