Niebezpieczna może być krew chorego zwierzęcia i mięso przy kości, ponieważ priony osiedlają się w rdzeniu kręgowym, mózgu, w gałkach ocznych i jelitach.
Ostrze zmutowanego białka
Dzięki trwającym od połowy lat 90 badaniom udało się stwierdzić, że czynnikiem chorobotwórczym BSE (choroba szalonych krów) są zmutowane białka - priony, które w formie naturalnej występują u zwierząt i ludzi w komórkach nerwowych i limfocytach. Jeżeli do organizmu dostaną się zmutowane priony (lub pojawią się w nim samoczynnie z nieznanych jeszcze powodów), to potrafią niezmutowane priony przekształcać w swoje chorobotwórcze kopie. Zmienione priony gromadzą się w mózgu i powodują obumieranie neuronów. Mózg wygląda jak gąbka.
Jednak nie tylko on jest niebezpieczny. - W czasie eksperymentów, polegających na podaniu krwi chorego bydła zdrowym zwierzętom doświadczalnym okazało się, że myszy i szczury po takiej transfuzji zapadały na BSE - mówi prof. Paweł Liberski z Akademii Medycznej w Łodzi, specjalista od chorób prionowych. - Podobnie się działo, jeśli zwierzętom doświadczalnym podano krew ludzi chorych na chorobę Creutzfeldta-Jakoba. Priony mogą więc być transportowane przez krew. Jednak ryzyko zakażenia w ten sposób jest na razie hipotetyczne.
Ostrożność nie zawadzi
- _Rocznie na jednego Polaka przypada 7 kilogramów wołowiny - _wylicza prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Zjadamy więc około 300 tysięcy ton wołowiny rocznie.
Ale ostrożność nie zawadzi. Zrezygnujmy więc raczej z jedzenia podrobów wołowych, mięsa z partii przy kręgosłupie, mielonego (nie wiadomo, jakie części tuszy zostały użyte), wędlin z mięsa wołowego odkostnionego (np. parówki, parówkowa), wędlin w osłonkach naturalnych, np. z jelit cienkich, żelatyny z niewiadomego źródła.
Do tej pory prionów wywołujących BSE nie stwierdzono w mleku, cielęcinie oraz w mięsie wołowym. Jednak ostatnie badaniap prof. Stanleya Prusinera (laureata Nagrody Nobla w 1997 r. za odkrycie prionów) wykazują, że niebezpieczne białka mogą się gromadzić nie tylko w rdzeniu kręgowym, mózgu, gałkach ocznych i jelitach bydła powyżej 30 miesiąca życia, lecz także w mięśniach. Te wyniki badań wymagają oczywiście potwierdzenia.
Mleko można pić
Małgorzata Felińska
Bez obawy możemy pić krowie mleko i jeść cielęcinę. W mleku nigdy nie wykryto prionów wywołujących BSE. Tak jak i w tuszach cieląt do 30 miesiąca życia.