Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 gramów ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany. W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B, kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
O spożywaniu dużej ilości kaszy manny powinny pomyśleć osoby mające problemy z nerkami. Zawiera ona dużo jodu i skrobi, jest także lekkostrawna. Można z niej przygotować zupy mleczne, kremy i budynie, a także stosować zamiast makaronu do rosołu lub zupy grzybowej.
Kasza jęczmienna
Najpopularniejsza w polskiej kuchni kasza jęczmienna skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Ponadto posiada dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Najlepiej smakuje jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku.
Najzdrowsza gryczana
Za jedna z najzdrowszych kasz uznawana jest kasza gryczana. Zawiera ona dużo białka, kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków.
Najstarsza jaglana
Najstarsza znana kasza - jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Jest lekkostrawna i nie uczula, nie zawiera także glutenu. Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich, na przykład zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami.