Mleko zawiera wapń, potas, magnez, fosfor oraz cynk. Picie mleka jest zalecane przede wszystkim dzieciom, bo dobrze działa na kości. Według zasad zdrowego żywienia mleko powinno być stałym elementem diety zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Skład mleka różni się w zależności od gatunku ssaka, sposobu hodowli i karmienia zwierząt. Obok najpopularniejszego mleka krowiego, znajdziemy również mleko kozie, owcze, wielbłądzie, ośle i kobyle.
Dostępne są mleka pasteryzowane i sterylizacji UHT. To zabiegi, które mają zapewnić bezpieczeństwo mleka. Mleko pasteryzowane ma krótszą datę ważności i powinno być przechowywane w lodówce.
Z mleka powstaje wiele produktów mlecznych, które po obróbce zyskują całkiem inne wartości odżywcze. Popularnymi produktami mlecznymi są: sery, jogurty, maślanki, kefiry, masło.
Na rynku dostępne są mleka o różnej zawartości tłuszczu: chude, półtłuste i tłuste. Coraz popularniejsze są napoje roślinne które zastępują mleko. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać tradycyjnego mleka ze względu na schorzenia, z którymi się zmagają
Przy tych schorzeniach nie powinno się pić mleka
W galerii poniżej, zobaczcie, przy jakich chorobach nie powinno się spożywać mleka: