Masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, głównie produkowany z mleka krowiego, choć można również uzyskać masło z mleka owczego, koziego lub bawolego.
Masło jest również źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (takich jak witamina A, D, E, K) i minerałów (takich jak wapń), które są korzystne dla zdrowia.
Przeczytaj również: Takie są najlepsze zamienniki masła. Oto najlepsze zamienniki, które masz pod ręką [lista]
Polski Instytut Żywienia i Żywności rekomenduje znaczne ograniczenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone w diecie. Także American Heart Association zaleca, aby tłuszcze nasycone (te, w które bogate jest masło) stanowiły maksymalnie 5-6% dziennego zapotrzebowania na energię.
W maśle znajdują się nienasycone tłuszcze, które przekształcają się w niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Te tłuszcze występują naturalnie, a ich działanie nie jest aż tak szkodliwe, jak w przypadku izomerów trans powstających podczas utwardzania tłuszczów roślinnych.
Te osoby nie powinny jeść masła
W galerii poniżej zobaczycie, co dzieje się gdy jemy masło. Kto powinien go unikać?
