Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kartoflanka, żur, kwas, czarnina, parzybroda... Potrawy z Kujawsko-Pomorskiego na liście produktów tradycyjnych. Zdjęcia

Oprac. (AB)
Rosopita - zupa śledziowa z dodatkiem cebuli i przypraw takich jak pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Rosopita - zupa śledziowa z dodatkiem cebuli i przypraw takich jak pieprz, liść laurowy, ziele angielskie MRiRW
Obejmujące kilka krain historyczno-etnograficznych województwo kujawsko-pomorskie znane jest z bogatych tradycji kulinarnych. Na krajowej liście produktów tradycyjnych znajduje się wiele potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Pyszności te prezentujemy na zdjęciach w galerii.

Równe 100 wyrobów kulinarnych znajdują się na kujawsko-pomorskiej liście produktów tradycyjnych. Jest systematycznie aktualizowana i powiększa się wzbogacając region o wspaniałe wyroby, które pokazują różnorodność oraz siłę tradycji kulinarnych naszego województwa. Wśród zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kilkudziesięciu przysmaków z Kujaw i Pomorza[/b] są wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje, gotowe dania i potrawy, warzywa i owoce, produkty mleczne oraz mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.

Potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego na liście produktów tradycyjnych. Jak tam trafiają?

- Wyjątkowy sposób wytwarzania, dobry smak i doskonała jakość sprawiają, że warto znać i co ważniejsze - próbować produkty z naszego regionu. Receptury wpisane na ministerialną listę Produktów Tradycyjnych reprezentują bogate i wciąż żywe dziedzictwo kulinarne Kujaw i Pomorza - mówi marszałek Piotr Całbecki. ]Kuchnia i przepisy są częścią tradycji, którą należy kontynuować.

Lista produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. Obecność na liście to także promocja produktu oraz pierwszy krok do podjęcia starań o certyfikaty unijne.

W ostatnich miesiącach na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano z regionu:

  • Fjut kociewski (zgłaszający Magdalena Potulska ze Świecia)
  • Ryba w zalewie po kujawsku (Jadwiga Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu)
  • Zupa fasolowa po kujawsku (Anna Patyk KGW w Bronisławiu)
  • Dziady (Anna Patyk KGW w Bronisławiu) p
  • Chruściki zwane też chrustem (Anna Patyk KGW w Bronisławiu)

Jak dany produkt trafia na ministerialną listę produktów tradycyjnych? Warunkiem jego rejestracji jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji. Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Urząd marszałkowski sprawdza wnioski pod względem formalnym. Potem opiniowane są one przez Polsą Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii PIPRiL wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W galerii prezentujemy wybrane gotowe dania i potrawy Kujawsko-Pomorskiego, zarejestrowane na ministerialnej liście. Pełen zestaw produktów z naszego regionu wraz ze szczegółowym ich opisem znajduje się na stronie MRiRW.

Karol Okrasa uczył jak robić aromatyczne sosy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska