Ile muffinek tyle przepisów. Ja wybrałam 2 przepisy. Pierwszy na tradycyjne czekoladowe muffinki drugi na babeczki z ziołami serem i szynką.
Więcej ciekawostek kulinarnych na stronie www.pomorska.pl/kuchnia
Muffinki czekoladowe (12 sztuk):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- tabliczka czekolady
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oliwy
- aromat waniliowy, śmietankowy lub rumowy (wg uznania)
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem i drobno posiekaną czekoladą.
Do drugiej miski wlać: mleko, oliwę i aromat, dodać jajo i szybko wszystko zmiksować.
Następnie przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać (można łyżką).
Powstałym ciastem napełnić muffinkowe foremki do 2/3 ich wysokości.
Wstawić do gorącego, nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec ok. 20 min.
Przeczytaj również: Smaczna kuchnia na lato [przepisy].
Muffinki z szynką i serem (12 sztuk):
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 250 g jogurtu lub maślanki
- 2 łyżeczki soli
- 75 ml oleju
- zioła (suszone lub świeże)
- 200 g szynki
- 200 g startego sera
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać.
Jaja, jogurt, sól i olej zmiksować. Dodać pokrojoną szynkę, ser i zioła oraz zmieszaną mąkę z proszkiem. Szybko wymieszać.
Ciasto przelać do foremek do 2/3 ich wysokości.
Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Jeśli macie jakieś inne ciekawe przepisy na muffinki lub porady jak je najłatwiej przyszykować, wpisujcie je w komentarzach pod artykułem. Czekamy
Czytaj e-wydanie »