https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na Kujawach i Pomorzu pozbyliśmy się kucharskiego logo Culinary Heritage. Ale to dobrze, bo jest podejrzane

Marek Weckwerth
Dotąd znak Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (u nas jako „Dziedzictwo Kulinarne. Kujawy i Pomorze”) był postrzegany tylko pozytywnie, ale to się zmieniło.
Dotąd znak Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (u nas jako „Dziedzictwo Kulinarne. Kujawy i Pomorze”) był postrzegany tylko pozytywnie, ale to się zmieniło. Tomasz Czachorowski
Województwo kujawsko-pomorskie rezygnuje z logo Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Powód to niejasne zamiary nowego właściciela znaku i podwyższenie opłat.

Wcześniej ze znaku, którym opatrzone są regionalne produkty, zrezygnowały województwa pomorskie i zachodniopomorskie. Uzasadnienia były takie same - samorządy wzięły też pod uwagę rekomendacje Ministerstwa Spraw zagranicznych zaniepokojonego zmianą właściciela znaku towarowego, który chce wejść „na obszary geopolityczne niekoniecznie promowane w polityce zagranicznej państwa". W tej Sieci znajdowało się dotąd 10 polskich regionów.

Aby zostać członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage) trzeba uzyskać licencję na użytkowanie loga. Regionalne samorządy zatwierdzają później na swoim terenie przedsiębiorców, rolników, producentów, przetwórców, restauracje, którzy (które) chcą reklamować się charakterystycznym europejskim znakiem. A ten to umieszczone na niebieskim tle biała czapka kucharska, widelec i nóż.

Nasi radni zdecydowali

- Decyzję o rezygnacji z loga podjął w firmie uchwały na ostatniej 51. sesji Sejmik Województwa Kujawsko-Pomorskiego – informuje nas Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu.

Projekt uchwały przygotował zarząd województwa. Komisje rolnictwa i rozwoju wsi oraz współpracy międzynarodowej pozytywnie go zaopiniowały. Radni nie uczestniczyli w dyskusji na ten temat, ale uchwałę zaaprobowali głosami 26 za i 1 wstrzymującym.
Problem jest w tym, iż w sierpniu ubiegłego roku nastąpiła zmiana właściciela znaku towarowego „Culinary Heritage” (www.culinary-heritage.com.), która nie była konsultowana z członkami Sieci.

To też może Cię zainteresować

Nowym właścicielem jest pozarządowa organizacja o nazwie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Latgale na Łotwie, która też od razu wystąpiła do członków o wyższe opłaty licencyjne.

- To prawda. Był to jeden z powodów wyjścia przez nasze województwo z tej Sieci – potwierdza nam Beata Krzemińska. Na wzrost opłat licencyjnych wskazuje też Związek Województw RP (Polskie Regiony).

Wyjście rekomenduje MSZ

Nasz region, tak jak Pomorskie i Zachodniopomorskie, kierował się również rekomendacją Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które wyraża zaniepokojenie i wątpliwości co do przejrzystości działań nowego właściciela i prawidłowości podjętych „czynności prawnych”. Zdaniem MSZ przekształcenie sieci może budzić wątpliwości, także z powodu ukierunkowania rozwoju Dziedzictwa Kulinarnego poza Europę - „na obszary geopolityczne niekoniecznie promowane w polityce zagranicznej państwa".

Zakulisowo mówi się m.in. o chęci wejścia Culinary Heritage na rynek rosyjski.

Culinary Heritage już wszedł na inne rynki, o czym świadczą choćby loga z dopiskiem Asia czy India.

Szwedzi i Bornholmczycy byli pierwsi

Pomysł Culinary Heritage narodził się w roku 1995 w Szwecji (dokładniej w jej regionie - Skanii) i jednocześnie na leżącej na Bałtyku duńskiej wyspie Bornholm, bowiem kapitalnie wpisywał się w zamiary tamtejszych społeczności związanych z obsługą ruchu turystycznego, produkcją i serwowaniem miejscowej żywności, na aktywizację tej branży. Toteż szybko zyskał zainteresowanie innych europejskich krajów i regionów.

Inauguracyjna konferencja pn. „Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego szansą na rozwój regionu kujawsko-pomorskiego” odbyła się w sierpniu 2011 roku. Kujawsko-Pomorskie stało się członkiem Sieci w roku następnym.

To też może Cię zainteresować

Zarząd województwa i Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna zachęcali przez całe lata – i trudno było się dziwić - do wstąpienia w jej strukturę. Według Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego na liście były 54 podmioty: producenci i przetwórcy artykułów rolno-spożywczych, restauratorzy i właściciele innych obiektów gastronomicznych lub hotelarskich oraz sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych, hurtowi i detaliczni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Turystyka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska