MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz przygotowywać ją co tydzień. Poznaj sprawdzony przepis na pyszną zupę grzybową

Katarzyna Puczyńska
Aromatyczna zupa krem z pieczarek. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Aromatyczna zupa krem z pieczarek. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zupa krem z pieczarek jest wyśmienita, aromatyczna i bardzo pożywna. Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na ten przysmak. Świetnie smakuje ze śmietanką i grzankami. Jeśli nie lubisz pieczarek, to równie dobrze możesz przygotować taką zupę grzybową z dodatkiem np. borowików czy kurek. Przekonaj się, jaka jest dobra i wypróbuj prosty przepis na delikatną zupę na obiad.

W skrócie

Prosta i szybka zupa grzybowa. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na krem z pieczarek. To wyśmienita i bardzo delikatna zupa grzybowa, której przygotowanie nie sprawi ci trudności. Składniki wystarczy podsmażyć, ugotować i zmiksować. Całość doprawiam jedynie solą i pieprzem, by smak i aromat pieczarek zdecydowanie dominował. Proponuję podać zupę z odrobiną słodkiej śmietanki, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Przepis na zupę krem z pieczarek

czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut gotowania
porcja dla 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 700 ml bulionu lub wody,
  • 50 g masła,
  • 120 ml śmietanki 30 %,
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • kilka pieczarek,
  • posiekany szczypiorek,
  • grzanki,
  • słodka śmietanka.

Jak zrobić szybką zupę grzybową? Krem z pieczarek

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz pieczarki, ziemniaki i cebulę.
  2. Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Kilka całych pieczarek odłóż na bok.
  3. W dużym garnku rozpuść masło.
  4. Podsmaż cebulę.
  5. Dodaj ziemniaki i pieczarki.
  6. Całość zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny.
  7. W tym czasie pokrój odłożone wcześniej pieczarki i podsmaż je na odrobinie masła.
  8. Posiekaj szczypiorek.
  9. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  10. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
  11. W razie potrzeby dodaj soli lub pieprzu.
  12. Podawaj zupę ciepłą, z podsmażonymi pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Może cię także zainteresować:

Z czym podać zupę krem?

Zupa krem pysznie smakuje sama. Jednak dla urozmaicenia smaku i dodania chrupkości możesz podać ją np. z grzankami, groszkiem ptysiowym, krakersami czy słonymi ciastkami.

Dobrym pomysłem jest podanie zupy krem z podprażonymi nasionami i orzechami. W tej roli świetnie sprawdzą się:

  • płatki migdałowe,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • posiekane orzechy włoskie.

Czytaj także: Przepis na flaczki z boczniaków. Pyszna zupa wegetariańska z grzybami

Aromatyczna zupa krem z pieczarek. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsza zupa krem z pieczarek. Raz spróbujesz i będziesz p...

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska