Takie są najzdrowsze ryby
Według aktualnych zaleceń powinno się jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu, z czego połowę (ok. 150 gram) powinny stanowić tłuste ryby morskie. To właśnie one są w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i innych cennych składników: witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D), witamin z grupy B, fosforu, potasu czy magnezu. Lekarze i dietetycy polecają szczególnie kilka typów ryb, które warto włączyć do diety.
Sprawdź także: Picie kawy - tak wpływa na nasze serce. Kawa może mieć zbawienne działanie na układ krążenia
Najzdrowsze ryby - te ryby mają najwięcej kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są niezbęde dla utrzymania naszego organizmu w dobrej kondycji. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomagają odporność i układ nerwowy, zapobiegają depresji, cukrzycy typu 2 i otyłości, obniżają ryzyko rozwoju nowotworów.
Sprawdź, jakie ryby dostarczają najwięcej kwasów omega-3. Takie ryby są najzdrowsze zdaniem lekarzy i dietetyków:
Kwasy omega-3 w diecie
Kwasy omega-3 wspierają pracę serca, oczu oraz mózgu. Ich właściwy poziom poprawia koncentrację i zapamiętywanie, dzięki czemu zdobywanie nowej wiedzy oraz umiejętności przychodzi nam znacznie łatwiej. Kwasy omega-3 odpowiadają również za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych. Dieta bogata w ten składnik zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne.
Bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ilość kwasów omega-3 w czasie ciąży. Łożysko przekazuje do płodu codziennie ok. 50–60 mg DHA. Jeżeli kobieta nie uzupełnia tych braków, jej zasoby w organizmie szybko się wyczerpią.
