Warsztaty z gęsiny w Wielgiem
Dobrym doradcą dla dwudziestu uczestniczących w warsztatach kulinarnych pań był jednak mężczyzna - Piotr Lenart, zawodowy kucharz.
- Gęsina nie jest pospolita, trzeba umieć ją przetwarzać - mówi pan Piotr. - Dobrze się stało, że gęsinę promuje się jako markę naszego województwa.
Gospodynie z drobiu "wyczarowały", między innymi, pieczoną gęś z jabłkami, roladki z udek w aromatycznym sosie, gęsie szynki faszerowane oraz wędzone półgęski.
- Mam nadzieję, że dzięki temu wprowadzimy dania z gęsiny do stałych jadłospisów - podsumowuje Agnieszka Bieńkowska-Śliwińska z Lokalnej Grupy Działania Gmin Dobrzyńskich, współorganizatora akcji.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców