Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasza ziemia znów gęsiną będzie słynąć. Warsztaty w Wielgiem [wideo, zdjęcia]

Wojciech Alabrudziński
Wszystkich gospodyń-kucharek było oczywiście więcej niż sześć. Zapewniamy też, że jedzenia także było co niemiara. Na stole powstają jednocześnie pierogi z nadzieniem, pasztet oraz inne dania z gęsiny
Wszystkich gospodyń-kucharek było oczywiście więcej niż sześć. Zapewniamy też, że jedzenia także było co niemiara. Na stole powstają jednocześnie pierogi z nadzieniem, pasztet oraz inne dania z gęsiny Wojciech Alabrudziński
Przez dwa dni powstało dwadzieścia różnorodnych potraw z gęsiny. Gdzie? W gospodarstwie agroturystycznym Mirosławy Wilk w Wielgiem.
Warsztaty kulinarne w Wielgiem

Warsztaty z gęsiny w Wielgiem

Dobrym doradcą dla dwudziestu uczestniczących w warsztatach kulinarnych pań był jednak mężczyzna - Piotr Lenart, zawodowy kucharz.

- Gęsina nie jest pospolita, trzeba umieć ją przetwarzać - mówi pan Piotr. - Dobrze się stało, że gęsinę promuje się jako markę naszego województwa.

Gospodynie z drobiu "wyczarowały", między innymi, pieczoną gęś z jabłkami, roladki z udek w aromatycznym sosie, gęsie szynki faszerowane oraz wędzone półgęski.
- Mam nadzieję, że dzięki temu wprowadzimy dania z gęsiny do stałych jadłospisów - podsumowuje Agnieszka Bieńkowska-Śliwińska z Lokalnej Grupy Działania Gmin Dobrzyńskich, współorganizatora akcji.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska