Dobrym doradcą dla dwudziestu uczestniczących w warsztatach kulinarnych pań był jednak mężczyzna - Piotr Lenart, zawodowy kucharz.
- Gęsina nie jest pospolita, trzeba umieć ją przetwarzać - mówi pan Piotr. - Dobrze się stało, że gęsinę promuje się jako markę naszego województwa.
Gospodynie z drobiu "wyczarowały", między innymi, pieczoną gęś z jabłkami, roladki z udek w aromatycznym sosie, gęsie szynki faszerowane oraz wędzone półgęski.
- Mam nadzieję, że dzięki temu wprowadzimy dania z gęsiny do stałych jadłospisów - podsumowuje Agnieszka Bieńkowska-Śliwińska z Lokalnej Grupy Działania Gmin Dobrzyńskich, współorganizatora akcji.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorcówDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Projektant gwiazd ostro o stylu Liszowskiej. "Stała się obłym prostokątem"
- Wiemy, ile osób głosowało na Dagmarę Kaźmierską! Tego Pavlović nie przewidziała
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!