https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nasza gęsina na Narodowym Tygodniu Smaku we Francji

mw-g
materiały organizatora
Nasz region, a właściwie regionalne potrawy z gęsiny, zostały zaprezentowane podczas Narodowego Tygodnia Smaku, który rozpoczął się 17 października we francuskim regionie Bretania.

Narodowy Tydzień Smaku w Bretanii odbywa się od 1990 roku. Biorą w nim udział przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy przez cały tydzień spotkań i warsztatów przekazują zainteresowanym swoją wiedzę o tym, że zdrowe odżywianie może być jednocześnie bardzo smaczne. Propaguje się zatem dobrą, zdrową i zarazem smaczną żywność oraz zachęca do odkrywania nowych potraw i smaków.

Grüne Woche. Kujawsko-pomorska gęsina, jesiotr i kajmak podbijają międzynarodowe targi

W tym roku pośród przeróżnych regionów znalazły się także Kujawy i Pomorze, promujące takie przysmaki, jak półgęski, faszerowane gęsie szyje, rolady z gęsi faszerowane wątróbką, kabanosy, kiełbasy staropolskie z gęsiny oraz smalec z gęsi z wątróbką. Obok gęsiny pojawiła się też dziczyzna, żurek kujawski na zakwasie, ogórki kiszone, chleb na zakwasie, regionalne ciasta (kajmak i jabłecznik) oraz alkohole (nalewka na miodzie).

Pochwal się daniami, które robisz dla najbliższych na co dzień! Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". SPRAWDŹ!

Uczestnicy Narodowego Tygodnia Smaku w Bretanii będą mieli także niepowatrzalną okazję zapoznania się z tajnikami lepienia pierników.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska