Narodowy Tydzień Smaku w Bretanii odbywa się od 1990 roku. Biorą w nim udział przedstawiciele branży gastronomicznej, którzy przez cały tydzień spotkań i warsztatów przekazują zainteresowanym swoją wiedzę o tym, że zdrowe odżywianie może być jednocześnie bardzo smaczne. Propaguje się zatem dobrą, zdrową i zarazem smaczną żywność oraz zachęca do odkrywania nowych potraw i smaków.
Grüne Woche. Kujawsko-pomorska gęsina, jesiotr i kajmak podbijają międzynarodowe targi
W tym roku pośród przeróżnych regionów znalazły się także Kujawy i Pomorze, promujące takie przysmaki, jak półgęski, faszerowane gęsie szyje, rolady z gęsi faszerowane wątróbką, kabanosy, kiełbasy staropolskie z gęsiny oraz smalec z gęsi z wątróbką. Obok gęsiny pojawiła się też dziczyzna, żurek kujawski na zakwasie, ogórki kiszone, chleb na zakwasie, regionalne ciasta (kajmak i jabłecznik) oraz alkohole (nalewka na miodzie).
Uczestnicy Narodowego Tygodnia Smaku w Bretanii będą mieli także niepowatrzalną okazję zapoznania się z tajnikami lepienia pierników.
Czytaj e-wydanie »