Nasze Dobre z Kujaw 2018. Wygrały kabanosy złotnickie i kaszanka kociewska. Naturalnie! [kategoria: mięso i wędliny]

Agnieszka Domka-RybkaZaktualizowano 
Uczestnicy kategorii "Mięso i wędliny". Na zdjęciu - trzeci od lewej Jacek Chmarzyński, właściciel ZM Chmarzyński w Osiu, czwarty: Marcin Kłosowicz, prezes Gminnej Spółdzielni"Samopomoc Chłopska" w Pruszczu.<br>
Uczestnicy kategorii "Mięso i wędliny". Na zdjęciu - trzeci od lewej Jacek Chmarzyński, właściciel ZM Chmarzyński w Osiu, czwarty: Marcin Kłosowicz, prezes Gminnej Spółdzielni"Samopomoc Chłopska" w Pruszczu. Jacek Smarz
W kategorii "Mięso i wędliny" zwycięskie produkty to "Kabanosy złotnickie" Zakładu Mięsnego Chmarzyński w Osiu oraz "Kaszanka kociewska" Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Pruszczu.

Kabanosy to laureat kapituły, natomiast Czytelnicy oddali najwięcej głosów na kaszankę.

- Cieszę się z nagrody na początku drogi wielkiego projektu reaktywacji rasy świń złotnicka pstra, z wolnego wybiegu, bo to najlepsza polska wieprzowina - zachwalał odbierając 16 listopada wyróżnienie w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu Jacek Chmarzyński, właściciel ZM Chmarzyński w Osiu.

Liczą, że więcej gospodarstw postawi na złotnicką pstrą

- Mamy sprawdzonego dostawcę, rolnika - prawdziwego pasjonata. Liczę, że coraz więcej gospodarstw będzie interesowało się hodowlą złotnickiej - dodał właściciel zakładu.

Firma planuje, by już niedługo każda świnia, z której mięsa wyprodukuje kiełbasy, wędliny lub wędzonki, miało swoje własne świadectwo pochodzenia, zawierające informacje m.in. o tym, czy była leczona.

Zakład Mięsny Chmarzyński to firma z wieloletnią tradycją. Specjalizuje się w produkcji wyrobów z wieprzowiny, ale także z dziczyzny. Są to między innymi kiełbasy biała surowa, górska, francuska, złotnicka, sołtysa na grilla czy pieczona z dziczyzny, ale także kabanosy z jelenia, karkówka z pieca, pasztetowa, metka wiejska, ogonówka, serdelki. Wykorzystuje w nich sól i naturalne przyprawy.

Zwycięskie "Kabanosy złotnickie" (TUTAJ PRZECZYTACIE WIĘCEJ O TYM PRODUKCIE) powstają, oczywiście, z mięsa wspomnianej rasy złotnicka pstra, osuszanego podczas produkcji z wody, co pozwala na uzyskanie wyrobu o klasycznym charakterze, smaku oraz aromacie. By wyprodukować 100 gr kabanosów zużywa się aż 150 g mięsa.

Z kolei nagrodę Czytelników otrzymała "Kaszanka kociewska". (TUTAJ PRECZYTACIE WIĘCEJ O TYM PRODUKCIE)

- Co roku startujemy w plebiscycie "Gazety Pomorskiej" - opowiadał Marcin Kłosowicz, prezes Gminnej Spółdzielni"Samopomoc Chłopska" w Pruszczu. - Tym razem postawiliśmy na produkt prosty i jeden z najbardziej tradycyjnych wyrobów masarskich. Przecież także nasz zakład ma długą historię, bo ponad 70-letnią. Podkreślę przy okazji, co zresztą zawsze robię w podobnych okolicznościach, że żywność powinna być lokalna, wytwarzana z lokalnych produktów i również lokalnie dystrybuowana. Wtedy ma gwarancję świeżości, jakości i naturalności.

Jej zaletą jest wysoka zawartość żelaza

"Kaszanka kociewska" powstaje z kaszy jęczmiennej, krwi i kawałków mięsa, według starych receptur. Nadziewana jest w naturalne jelito wołowe proste.

Swoje walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim wykorzystaniu do produkcji dobrych składników i zastosowaniu naturalnych przypraw. Za jakość i smak odpowiada też brak konserwantów.

"Zaleta kaszanki to wysoka zawartość żelaza, które w organiźmie bierze udział w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych, a jego niedobór prowadzi do anemii. Jest to żelazo hemowe, lepiej przyswajalne przez organizm niż niehemowe pochodzące z produktów roślinnych. To również źródło cynku, miedzi i potasu, witamin z grupy B (z powodu zawartości kaszy gryczanej lub jęczmiennej)" - wyliczają zalety eksperci "Poradnika Zdrowie".

Dodajmy, że w masarni GS w Pruszczu powstaje około stu wyrobów wędliniarskich. Są to: kiełbasy, kabanosy, szynki, pasztety, wędzonki, salcesony i polędwice. Część z nich jest wytwarzana w oparciu o tradycyjne receptury, w tym i takie, które niegdyś zostały zarzucone i dopiero w ostatnich latach je ponownie wykorzystano.

Szukanie nowych smaków

Do produkcji innych artykułów z Pruszcza służą nowe przepisy, jako konsekwencja poszukiwania smaków. Wyroby gminnej spółdzielni cenią więc zarówno smakosze tradycyjnego menu, jak i osoby, które lubią nowości w kuchni.

Spółdzielnia w Pruszczu to nie tylko stały uczestnik naszego plebiscytu, ale i wielokrotny laureat. I tak np.: w 2014 roku wygrała "Kiełbasa kociewska" - według kapituły. Rok później i kapituła, i Czytelnicy uznali, że najlepszy był "Pasztet kociewski", a w 2016 roku wyróżniono "Polędwiczki swojskie".

OTO ZWYCIĘZCY PLEBISCYTU "NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018" [ZDJĘCIA]

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Oto zwycięzcy! Zobaczcie wideo z finału w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu

polecane: FLESZ: Wybory do Parlamentu Europejskiego. To musisz wiedzieć.

Wideo

Materiał oryginalny: Nasze Dobre z Kujaw 2018. Wygrały kabanosy złotnickie i kaszanka kociewska. Naturalnie! [kategoria: mięso i wędliny] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3