Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Chmarzyński poleca złotnickie kabanosy i wędzonkę. Kto wygrywa w plebiscycie?

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Wędzonka złotnicka
Wędzonka złotnicka
Zakład Mięsny Chmarzyński w Osiu to firma z wieloletnią tradycją. W naszym plebiscycie promuje złotnickie kabanosy i wędzonkę.

Firma specjalizuje się w produkcji wyrobów z wieprzowiny i dziczyzny. Są to między innymi kiełbasy biała surowa, górska, francuska, złotnicka, sołtysa na grilla czy pieczona z dziczyzny, ale także kabanosy z jelenia, karkówka z pieca, pasztetowa, metka wiejska, ogonówka, serdelki. Wyroby złotnickie i z dziczyzny powstają tylko z wykorzystaniem soli oraz naturalnych przypraw.

Świnie rasy złotnicka pstra, z wolnego wybiegu

W produktach z wieprzowiny firma sięga po mięso świń rasy złotnicka pstra, z wolnego wybiegu. Planuje, by już niedługo każda świnia, której mięso wykorzystane było do produkcji kiełbas, wędlin lub wędzonek, miało swoje własne świadectwo pochodzenia, zawierające informacje np. o tym, czy zwierzę było leczone.

By powstało 100 gramów zgłoszonych do naszego plebiscytu kabanosów złotnickich, zakład mięsny z Osia zużywa się aż 150 g mięsa najwyższej jakości. To dlatego kabanosy mają wyśmienity smak i aromat. To jeden z tych wyrobów Zakładu Mięsnego Chmarzyński, po które sięgnąć powinien każdy smakosz kabanosów. Są one wyjątkowe dzięki użyciu najlepszej jakości mięsa pochodzącego właśnie ze świń rasy złotnicka pstra, osuszanego podczas produkcji z wody, co pozwala na uzyskanie produktu o klasycznym charakterze.

Z kolei, by do sklepu trafiło 100 gramów wędzonki złotnickiej potrzeba 138 g mięsa.

Nie ma mowy o mięsie nastrzykiwanym wodą

Mięso to, w procesie obróbki, nie jest nastrzykiwane wodą - najpierw przez 2 tygodnie pekluje się je na sucho, a przez kolejne 5-6 dni poddaje obróbce termicznej i suszeniu. Dokładnie tak, jak przewidywały to dawne, regionalne receptury z okolic Osia. Stosuje się jedynie naturalne przyprawy.

Produkty z Osia startują w kategorii „Mięso i wędliny”.

Chcecie oddać głos na kabanosy zakładu Chmarzyński? TUTAJ MOŻECIE TO ZROBIĆ

Chcecie przyznać punkty wędzonce? TUTAJ MOŻECIE TO ZROBIĆ

SMS wysłany na dany produkt oznacza, że otrzymuje on 5 punktów, a przypadku kliknięcia na https://www.pomorska.pl/nasze-dobre-2018 - jeden punkt.

Czytelnik może głosować za pomocą kliknięcia maksymalnie dwa razy dziennie. SMS-ów można wysłać dowolną liczbę.

29 października to ostatni dzień głosowania. Firmy tego dnia czekają na punkty do godz. 21.00.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska