„Zielony Ład i co dalej? Innowacyjne rozwiązania w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej dla gospodarstw rolnych” – to temat konferencji zaplanowanej na 19 lutego w Miejsko-Gminnym Ośrodku Kultury i Rekreacji w Strzelnie. Konferencja odbędzie się też online.
- Liczymy na obecność hodowców trzody chlewnej. Wiem, że są teraz zdołowani, ale warto, bo będzie mowa o skutecznych rozwiązaniach w poprawie dobrostanu zwierząt – zachęca Ryszard Stanek z Kujawskiego Centrum Mikroorganizmów w Kruszwicy, współorganizator konferencji. - Gwóźdź spotkania to wykład Jacka Lesmanowicza, doradcy ds. chowu i hodowli zwierząt Probiotics Polska, który ma świetne wyniki w stosowaniu probiotyków w całym cyklu chowu trzody chlewnej i drobiu.
Na konferencji będzie też mowa o szczepieniu pól.
- Chodzi o fermentowanie wieprzowej gnojowicy. Po kilku tygodniach fermentacji staje się praktycznie bezzapachowa. To bardzo cenny nawóz. W przeciwieństwie do surowej gnojowicy, fermentowana odbudowuje glebę – dodaje Ryszard Stanek.
Zawiłości Zielonego Ładu ma objaśnić na konferencji poseł Jan Krzysztof Ardanowski.
Spotkanie poprzedzi msza św. w intencji śp. ks. kanonika Ottona Szymków, wieloletniego duszpasterza rolników. Początek o godz. 10 w bazylice św. Trójcy w Strzelnie.
Program konferencji
- 11 - 11.15 - rozpoczęcie konferencji, przywitanie gości
- dr Ryszard Stanek, moderator Forum Zimowych Spotkań Klubu Dobrego Rolnika w Strzelnie
- dr Ryszard Kamiński, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie
- 11.15 - 12 - wystąpienie posła Jana Krzysztofa Ardanowskiego, przewodniczącego Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP
- 12 - 12.20 - przerwa kawowa
- 12.20 - 13 - „Żyzna gleba odporna na stres”
- Sławomir Gacka, prezes Zarządu ProBiotics Polska
- 13 - 13.40 - „Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt. Fermentowana gnojowica jako cenny nawóz i środek ochrony roślin”
- Jacek Lesmanowicz, doradca ds. chowu i hodowli zwierząt Probiotics Polska
- 13.40 - 14.10 - „Żywienie świń paszami bez GMO”
- dr hab. inż. Piotr Dorszewski, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa
- Rolniczego w Minikowie
- 14.10 - 14.30 - Omówienie założeń projektu pn. System jakości gwarancją dobrej wieprzowiny”
- mgr inż. Martyna Zielińska-Tadych, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
- 14.30 - poczęstunek
