https://pomorska.pl
reklama

Ogórek i pomidor w parze to nie zawsze najlepszy pomysł. Na takie połączenia na talerzu trzeba uważać

MWG
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia produktów, których warto przestrzegać. Małe błędy związane z łączeniem produktów spożywczych w jednym posiłku mogą sprawić, że zaszkodzimy swojemu zdrowiu.Których produktów lepiej nie spożywać razem w jednym daniu? Jakich produktów nie łączyć, by nie zaszkodzić zdrowiu? Zobacz teraz w naszej galerii >>>>>
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia produktów, których warto przestrzegać. Małe błędy związane z łączeniem produktów spożywczych w jednym posiłku mogą sprawić, że zaszkodzimy swojemu zdrowiu.Których produktów lepiej nie spożywać razem w jednym daniu? Jakich produktów nie łączyć, by nie zaszkodzić zdrowiu? Zobacz teraz w naszej galerii >>>>> Pixabay
Istnieją pewne zasady dotyczące łączenia produktów, których warto przestrzegać. Małe błędy związane z łączeniem produktów spożywczych w jednym posiłku mogą sprawić, że zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Które produkty spożywcze nie powinny leżeć obok siebie na talerzu? Okazuje się, że istnieją produkty, których nie należy łączyć z sobą.

Są takie potrawy, które po połączeniu się w układzie pokarmowym zaburzają metabolizm, mogą hamować wchłanianie substancji, powodować wzdęcia, wydzielanie toksyn, fermentację lub procesy gnilne. Niektóre połączenia produktów na talerzu mogą być naprawdę szkodliwe dla naszego organizmu.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nawet zdrowe danie ze źle dobranymi składnikami, mogą być odpowiedzialne za pogorszenie samopoczucia, problemów żołądkowych, biegunek, zaparć lub innych dolegliwości.

Zaskoczyć może fakt, że dietetyce nie polecają połączenia pomidora ze świeżym ogórkiem. Surowe ogórki zawierają askorbinazę – enzym, który utrudnia wchłanianie witaminy C. Dlatego lepiej nie łączyć zielonych ogórków z warzywami bogatymi w witaminę C, takimi jak papryka, pomidor czy natka pietruszki, aby nie stracić tego silnego antyoksydantu. By temu zapobiec, można zakwasić ogórki sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Produktów mlecznych nie należy łączyć z owocami cytrusowymi czy warzywami. Zawartość kwasów owocowych sprawia, że mleko się warzy w żołądku. Ponadto takie połączenie może powodować gazy.

Okazuje się, że nie powinno się łączyć mięty z napojami gazowanymi, ponieważ w efekcie tego połączenia w żołądku powstają toksyczne substancje, takie jak cyjanek.

Na takie połączenia na talerzu trzeba uważać - lista

Zobacz teraz w naszej galerii kilka zasad łączenia potraw, których warto przestrzegać podczas komponowania posiłków.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kolizja w Bydgoszczy z uczestnikiem zlotu miłośników motocykli Harley-Davidson

Kolizja w Bydgoszczy z uczestnikiem zlotu miłośników motocykli Harley-Davidson

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska