https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki kiszone - przy tych chorobach mogą szkodzić. Zobacz, kto nie powinien jeść ogórków kiszonych

Agnieszka Kasperek
Soczyste, chrupiące, kwaskowate - ogórki kiszone w Polsce są bardzo popularne. Spożywamy je jako wytrawną przekąskę, są także świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, surówek, sosów, dań mięsnych. Oprócz tego, że są smaczne, ogórki są także zdrowe. Wspomagają pracę jelit, pomagają budować odporność, są źródłem witamin. Niestety, nie każdemu ogórki kiszone służą w diecie. Zobacz, kto nie powinien jeść ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone - przysmak Polaków

Ogórki kiszone są bardzo smaczne, w Polsce mają wielu zwolenników właśnie ze względu na walory smakowe. To połączenie smaku kwaśnego ze słonym, do tego twardawa, chrupiąca, ale soczysta konsystencja i faktura. Dla wielu Polaków ogórki kiszone to prawie potrawa narodowa. Zresztą, coraz więcej osób z innych krajów przekonuje się do smaku kiszonek - kiszonej kapusty, buraków oraz kiszonych ogórków.

Ogórki kiszone - właściwości

Ogórki kiszone oprócz wyjątkowego smaku mają również duże walory zdrowotne. Są źródłem mnóstwa cennych dla zdrowia składników, między innymi witaminy A, C, E, K, z grupy B. To także naturalny probiotyk, który bardzo korzystnie działa na mikroflorę jelitową, wspomaga odporność organizmu, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga też regulować procesy trawienne.

Zobacz też: Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków - tym osobom kiszonki mogą zaszkodzić. Oni nie powinni jeść kiszonek

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych:

  • bogate w probiotyki – kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspierają florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność,

  • to naturalny detoks – pomagają usuwać toksyny z organizmu i wspierają pracę wątroby,

  • bogate źródło witamin – szczególnie witamin C, A, E oraz z grupy B, które wzmacniają organizm i poprawiają wygląd skóry,

  • dobre dla serca – zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krążenia,

  • pomagają w odchudzaniu – są niskokaloryczne, a ich kwasowy odczyn pobudza metabolizm,

  • wspierają odporność – kiszonki to naturalny sposób na lepszą odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Zobacz też: Błędy przy kiszeniu ogórków. Przez to ogórki kiszone są mętne i się gazują - czego nie robić?

Co dodać do ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone przygotowuje się ze świeżych ogórków. Robi się to w wielu polskich domach, a przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia często zawierają sekretne składniki, które dodatkowo wzbogacają smak ogórków kiszonych.

By ukisić ogórki potrzebne są oczywiście ogórki, do tego woda, sól, korzeń chrzanu, czosnek i koper. Niektórzy dodają też liść laurowy, ziele angielskie, liście dębu lub liście drzew owocowych, na przykład wiśni. Takie dodatki sprawiają, że ogórki mają nieco inny smak i zapach.

Jak się robi ogórki kiszone

Sam proces przygotowania ogórków kiszonych jest dość łatwy. Ogórki fermentują pod wpływem bakterii rozkładających zawarte w nich cukry na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy zapobiega psuciu kiszonek, i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie pleśnią.

Oni nie powinni jeść ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Jednak przy niektórych chorobach ich jedzenie może nie wyjść na dobre. Tym osobom ogórki kiszone mogą szkodzić - zobacz teraz w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska