Ogórki kiszone - przysmak Polaków
Ogórki kiszone są bardzo smaczne, w Polsce mają wielu zwolenników właśnie ze względu na walory smakowe. To połączenie smaku kwaśnego ze słonym, do tego twardawa, chrupiąca, ale soczysta konsystencja i faktura. Dla wielu Polaków ogórki kiszone to prawie potrawa narodowa. Zresztą, coraz więcej osób z innych krajów przekonuje się do smaku kiszonek - kiszonej kapusty, buraków oraz kiszonych ogórków.
Ogórki kiszone - właściwości
Ogórki kiszone oprócz wyjątkowego smaku mają również duże walory zdrowotne. Są źródłem mnóstwa cennych dla zdrowia składników, między innymi witaminy A, C, E, K, z grupy B. To także naturalny probiotyk, który bardzo korzystnie działa na mikroflorę jelitową, wspomaga odporność organizmu, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga też regulować procesy trawienne.
Zobacz też: Kiszona kapusta, kiszone ogórki, zakwas z buraków - tym osobom kiszonki mogą zaszkodzić. Oni nie powinni jeść kiszonek
Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych:
są bogate w probiotyki – kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspierają florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność,
to naturalny detoks – pomagają usuwać toksyny z organizmu i wspierają pracę wątroby,
bogate źródło witamin – szczególnie witamin C, A, E oraz z grupy B, które wzmacniają organizm i poprawiają wygląd skóry,
są dobre dla serca – zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu krążenia,
pomagają w odchudzaniu – są niskokaloryczne, a ich kwasowy odczyn pobudza metabolizm,
wspierają odporność – kiszonki to naturalny sposób na lepszą odporność, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Zobacz też: Błędy przy kiszeniu ogórków. Przez to ogórki kiszone są mętne i się gazują - czego nie robić?
Co dodać do ogórków kiszonych?
Ogórki kiszone przygotowuje się ze świeżych ogórków. Robi się to w wielu polskich domach, a przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia często zawierają sekretne składniki, które dodatkowo wzbogacają smak ogórków kiszonych.
By ukisić ogórki potrzebne są oczywiście ogórki, do tego woda, sól, korzeń chrzanu, czosnek i koper. Niektórzy dodają też liść laurowy, ziele angielskie, liście dębu lub liście drzew owocowych, na przykład wiśni. Takie dodatki sprawiają, że ogórki mają nieco inny smak i zapach.
Jak się robi ogórki kiszone
Sam proces przygotowania ogórków kiszonych jest dość łatwy. Ogórki fermentują pod wpływem bakterii rozkładających zawarte w nich cukry na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy zapobiega psuciu kiszonek, i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie pleśnią.
Oni nie powinni jeść ogórków kiszonych
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe. Jednak przy niektórych chorobach ich jedzenie może nie wyjść na dobre. Tym osobom ogórki kiszone mogą szkodzić - zobacz teraz w poniższej galerii.
