Kawa zbożowa powstaje w zupełnie innym procesie niż tradycyjna kawa. To proces prażenia ziaren zbóż, do których dodawane są rozmaite składniki wzbogacające i różnicujące jej ostateczny smak.
To napój otrzymywany ze zbóż:
- żyta,
- jęczmienia
- orkiszu
Sprawdź również:Osoby z tymi schorzeniami nie powinny pić kawy. One muszą jej unikać
Do kawy zbożowej można ewentualnie dodać rośliny typu cykoria czy burak cukrowy, pozwalający na uzyskanie właściwości sensorycznych zbliżonych do tych, którymi odznacza się kawa naturalna.
Po kawę zbożową powinny sięgać między innymi osoby z problemami układu pokarmowego. Pomoże przy zaparciach, nie nasili objawów refluksu czy wrzodów.
Kawa zbożowa jest niskokaloryczna, dostarcza cennych składników odżywczych, nie uzależnia, ma delikatny smak. Można ją podawać również dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami układu pokarmowego, które kawy kofeinowej pić nie powinny.
Te osoby nie powinny pić kawy zbożowej
W poniższej galerii znajdziecie schorzenia, które sprawiają, że nie powinniśmy pić kawy zbożowej:
