
Takie błędy popełniamy najczęściej, robiąc żurek. Przez to zupa traci swój tradycyjny smaki może się po prostu nie udać. Magda Gessler zdradziła kilka swoich trików i kulinarnych sekretów dotyczących gotowania żurku. Ostrzega też przed pewnymi błędami, które mogą zepsuć smak tradycyjnego dania. Wiele osób może się zdziwić - Magda Gessler nigdy nie dodaje kilku popularnych składników!
Sprawdź teraz szczegóły w naszej galerii >>>>>

Kiedy wlać zakwas na żurek?
Sekretem żurku wielkanocnego jest prawdziwy, domowy zakwas! Żurek różni się od barszczu białego tym, że jego bazą jest zakwas żytni a nie pszenny. Należy więc zwrócić uwagę - zakwas dodawany do żurku powinien być prawdziwy, z żytniej mąki! Warto wypróbować żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.
Kiedy wlać zakwas na żurek do zupy? Żurek w butelce czy słoiku należy dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się wywaru po czym dokładnie wymieszać i zagotować ponownie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dodajemy również szczyptę cukru oraz 1-2 łyżki soku z cytryny.
Zobacz przepis na żurek Magdy Gessler: KLIKNIJ TUTAJ

Biała kiełbasa do żurku
Niewłaściwie dobrana kiełbasa zepsuje smak żurku. Zazwyczaj dodaje się białą lub szarą kiełbasę. Magda Gessler zaleca wybór tej drugiej, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Lepiej unikać kiełbasy o różowym odcieniu, ponieważ zawiera dużo soli peklowanej. Kiełbasa powinna być też dobrze zaparzona.

Kiedy dodać majeranek do żurku?
Majeranek i inne suszone zioła najlepiej dodawać do zup pod koniec gotowania. Można to zrobić to w dużej ilości - nawet łyżkę na duży garnek żuru czy barszczu białego.