Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odcinek 31
Miękkie pierniki na święta
Makowiec, keks, sernik i... pierniczki. Bez tych słodkich przysmaków nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Nie ma drugich takich ciasteczek, które w tak wyraźny sposób, w różnych rejonach Polski kojarzyłyby się tak ze świętami Bożego Narodzenia, jak pierniczki. W niektórych domach bez przygotowywania pierników nie ma świąt.
To Cię może też zainteresować
Tradycyjnie pierniczki przygotowuje się z mieszaniny mąk pszennej i żytniej oraz mleka, jajek, karmelizowanego cukru i miodu. Dodaje się do nich imbir, przyprawę korzenną, cynamon, goździki czy gałkę muszkatołową.
Istnieje wiele przepisów na pierniki. Są takie, które można zrobić nawet w wigilię Bożego Narodzenia i od razu będą pyszne i miękkie. Według innych przepisów, pierniki po upieczeniu powinny leżeć nawet kilka tygodni. Co zrobić, by twarde pierniczki były gotowe do zjedzenia na święta? Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Poznaj najlepsze i skuteczne sposoby na zmiękczenie pierniczków.
Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Najlepsze i skuteczne sposoby
Pierniki zawierają między innymi miód oraz przyprawy korzenne i zwykle potrzebują nieco czasu, by stały się miękkie. Dla pewności warto upiec pierniczki nieco wcześniej. Pierniczki bowiem zaraz po upieczeniu często są twarde i miękną, jeśli trochę poleżą.
To Cię może też zainteresować
Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Jakie są sposoby na to, żeby pierniczki szybciej zmiękły? Poznaj sprawdzone i skuteczne triki kulinarne, by pierniczki zmiękły:
