Chleb a odchudzanie
Chleb to węglowodany. Choć nie cieszą się one dobrą sławą wśród osób na diecie - dodają nam energii i zapewniają uczucie sytości. Są też źródłem witamin, składników mineralnych czy błonnika. Nie należy z nich rezygnować. Warto jednak wprowadzić pewne korzystne zmiany.
Przy długotrwałym niedoborze węglowodanów organizm zaczyna czerpać energię z białek, które zamiast stanowić materiał budulcowy wykorzystywane są jako materiał energetyczny. Stosowanie diet ubogowęglowodanowych może prowadzić m.in. do niedoborów żywieniowych, a przy zwiększonej ilości białka do ketozy, która może być odpowiedzialna nie tylko za zaburzenia parametrów biochemicznych jak: trójgicerydy, homocysteina, ale być przyczyną zaburzenia koncentracji uwagi, uczucia zmęczenia czy wahań nastroju i ucieczki wapnia z moczem - czytamy na stronie Narodowej Edukacji Żywieniowej.
Dobrym źródłem węglowodanów jest pieczywo. Nie poleca się za to wyrobów cukierniczych czy płatków śniadaniowych, które są bogate w cukry proste. W przypadku pieczywa, lepiej jest sięgnąć po te z pełnego przemiału, czyli pełnoziarniste. Jest mniej kaloryczne i zawiera dużo błonnika.
Oto najlepszy chleb na odchudzanie. Ten chleb pozwoli schudnąć z brzucha
Oto rodzaje chlebów najlepszych na odchudzanie. Jeżeli chcesz schudnąć, sięgnij po ten chleb - szczegóły w galerii:
Przypominamy jednak, że żadna dieta nie przyniesie pożądanych skutków bez ujemnego bilansu kalorycznego oraz aktywności fizycznej.