Zobacz wideo: Jak ekologicznie uprawiać ogródek? Oszczędzanie wody na działce
Najmniej toksyczne owoce i warzywa na świecie
Environmental Working Group, amerykańska organizacja propagująca zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport, w którym publikuje informacje o najbardziej i najmniej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach.
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najmniej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach.
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Listę toksycznych owoców i warzyw przedstawiliśmy w tym artykule:
Sprawdź koniecznie
Które warzywa i owoce są najmniej toksyczne?
Oto lista owoców i warzyw, które według raportu EWG są najmniej szkodliwe i zawierają najmniej pestycydów:
