Oto najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie. W nich jest najwięcej pestycydów - nowy raport EWG [lista]

Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Environmental Working Group, amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport, w którym publikuje informacje o najbardziej toksycznych produktach spożywczych.Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach. pixabay.com
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Poznaj najbardziej toksyczne owoce i warzywa w naszej galerii.

Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie

Najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie

Environmental Working Group, amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport, w którym publikuje informacje o najbardziej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach.

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach.

Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.

Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne?

Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe:

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Ziut

Czyli według tego waszego wyliczenia najzdrowszy jest szczaw i mirabelki, a najlepiej nic nie jeść!!!

Z
Zenon Kliszczak

w Polsce rzecznikami trucicieli są min zwyrodnialec ardaniwski i płatny zadymiarz kołodziejczak z agrounii! Tych dwóch zwyrodnialcó za kasę będzie priopagowac nawert przywrócenie azotoxu!

G
Gość

truskawki jem dopiero w sezonie ..... i sama je zbieram .

jesli ktos chce miec wszystkie owoce i warzywa caly rok, a nie tylko w sezonie, to niech kupuje z pestycydami

G
Gość

Widzę, że idiota, który powklejał te zdjęcia ze stocka obawiał się kompromitacji i nie podał nazw warzyw:).

Kolejny artykuł dla absolwentów gimnazjum, irytujący jest tylko ten reload całej strony w galerii, a praktycznie w każdym artykule, nawet jak są już jakieś autentyczne foto, to debiile zrzucają wszystko jak leci z karty.

Rozumiem, że tekst który pojawia się w treści najpierw zboldowany, a później jest powtórzony powoduje, że "artykuł" staje się dłuższy i ciekawszy:)

G
Gość

czyli w skrócie ....wszystko jest trujące,wielkie walki ze smogiem(okazja do wyciągania pieniędzy pod pseudo pozorem ekologii),a mnóstwo ludzi umiera na raka po "chemii" w jedzeniu,i to jest w porządku według unii

Dodaj ogłoszenie