https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto przepis na bułki domowe. Oto błyskawiczny i sprawdzony sposób [pomysł, składniki]

s
Magdalena Zadrażyńska
Przepis na bułki domowe. Jak zrobić bułki? Mamy dla Was błyskawiczny i sprawdzony sposób. - Wymieszaj wszystko, uformuj bułeczki, i do piekarnika. Takie śniadanie umili poranek, ale pomoże też w przypadku pustych pułek w marketach - zdradza pani Magdalena, grudziądzanka. Sprawdź listę niezbędnych składników i zachwyć domowników.

Domowe bułki bez konserwantów nie mają sobie równych, a - dodatkowo - w dobie koronawirusa coraz trudniej zdobyć świeże pieczywo. Tym bardziej warto przygotować własne bułeczki. Zastanawiasz się, w jaki sposób? Z odsieczą przychodzi pani Magdalena, która podzieliła się z nami sprawdzonym przepisem.

Prosty przepis na bułki

Sklepowe półki straszą pustkami, ale mamy przepis, który jest wyjątkowo prosty.

Oto przepis na bułki domowe. Oto błyskawiczny i sprawdzony sposób [pomysł, składniki]
pixabay.com

Składniki przepis na bułki

  • pół kilo mąki
  • 35 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • sześć łyżek oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml wody (letniej)

Jak zrobić bułki krok po kroku

  1. Wymieszaj wszystkie składniki
  2. Uformuj z ciasta bułeczki
  3. Włóż je piekarnika (200 stopni, 20 minut)

Polecamy również: Prosty przepis na chleb na drożdżach - jak zrobić taki domowy? Lista potrzebnych składników

Bułeczki najlepiej smakują tuż po przyrządzeniu, jednak możemy je także zamrozić. Kiedy znów będziecie mieli na nie apetyt, wystarczy podgrzać je w piekarniku. Przepis można także urozmaicić ulubionymi dodatkami. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 16

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tortilla

Domowe bułeczki wyśmienicie smakują z domowym masłem, które przygotowuję na bazie przepisu: https://expressilustrowany.pl/jak-zrobic-domowe-maslo-przepis-jest-bajecznie-prosty/ar/c6-14616193. Przepis jest tak prosty, że każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów :)

G
Gość

Ten przepis to jakieś nieporozumienie. Z takimi składnikami w takich ilościach jak w przepisie wychodzi jakaś papka konsystencji ciasta na pancakes, czyli ciasto się rozlewa, nie da się z tego uformować bułki! Po 20 min w piekarniku "bułki" (chociaż bardziej przypomina to placki), są nadal surowe, blade i płaskie. Po 30 minutach dopiero robią się rumiane, ale nadal przypominają placki. Porażka!

G
Gość
24 marca, 14:15, Gość:

Bardzo dobre są te bułki tylko że od razu nie wkładamy ich do piekarnika tylko jak zarobimy ciasto to odstawiamy je do wyrośnięcia na ok pół godziny później ciasto dzielimy na 10 równych kółek układamy na blaszce i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Później pieczemy je ok15 min w rozgrzanym do 225 st

Mnie te bułeczki zrobione zgodnie z przepisem wyszły niestety jak kamienie. Natomiast druga partia po garowaniu {jak mawiają piekarze} pięknie wyrosła i rzeczywiście bułeczki były pyszne.

G
Gość

Drożdże maja być suche ?

G
Gość

Zrobiłam małe buleczki i z maki zytniej i po 20 minutach jeszcze są surowe. Dodałam jeszcze 10 minut i czekam. No się doczekałam. Są super.

G
Gość
20 marca, 2:19, Gość:

Pułki??????

Widocznie na Pomorzu są specjalne PUŁKI w kształcie PODKOWY. Szczesciarze

G
Gość
20 marca, 2:19, Gość:

Pułki??????

20 marca, 9:26, mac:

Tak, militaryzacja...

A skad drozdze????

G
Gość

Poziom dziennikarstwa poraża

G
Gość

Bardzo dobre są te bułki tylko że od razu nie wkładamy ich do piekarnika tylko jak zarobimy ciasto to odstawiamy je do wyrośnięcia na ok pół godziny później ciasto dzielimy na 10 równych kółek układamy na blaszce i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Później pieczemy je ok15 min w rozgrzanym do 225 st

G
Gość
20 marca, 15:33, Gość:

Jakie półki straszą pustkami? Co mam do cholery jeszcze piekarzom pracę zabierać? Sami najlepiej ten pusty łeb wsadźcie do piekarnika.

Zobaczymy co powiesz za tydzień czy dwa. Czasem możesz się mocno rozczarować. Co ty człowieku myślisz sobie że z rządu cudowne parasolki rozłoży nad tymi co produkują żywność że oni nie będą chorowac. Wiedz sobie że jak jeden człowiek zachoruje w takiej wytwórni makaronu itp itd to cały zakład będzie zamknięty. Ale co ty możesz wiedzieć pewnie żyjesz z mamusia i o bożym świecie nie wiesz i nie masz pojęcia przychodzisz do domu garnek pełny zakupy zrobione majteczki wyprane i poskładane więc mnie to nie dziwi, ale za to mocno zdziwisz się ty tylko niech ta zaraza się rozszaleje u nas.

z
zupełnie nikt

Najpierw to ciasto musi wyrosnąć a to trwa godzinę lub dłużej.... poza tym to stary przepis nic nowego

A
Ania

Mam pytanie :) W przepisie są drożdże świeże tak? Ile wychodzi bułeczek z tego przepisu?

I
Iza

Właśnie te produkty, których teraz brakuje na półkach...

A
Ania

Żeby upiec, trzeba mieć produkty, a przede wszystkim drożdże i cała resztę!!!

m
mac
20 marca, 2:19, Gość:

Pułki??????

Tak, militaryzacja...

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska