Spis treści

Współczesny tłusty czwartek tylko na słodko
Wiele tradycji tłustego czwartku dotyczy wsi. Świętowanie rozpoczynało bowiem ostatni tydzień ludowych zapustów, musiało być hucznie i smacznie. Na stołach pojawiało się mnóstwo jedzenia i alkoholu, menu jednak uzależnione było od zamożności właścicieli. W bogatych domach można było znaleźć dzika, sarnę, wino lub domowe nalewki, w tych mniej zamożnych kaszę, kapustę, słoninę lub kiełbasę, pisaliśmy niedawno na strefaagro.pl.
Słodkości zaczęły królować dopiero w XVI wieku, ciasto wyrabiało się na drożdżach, łącząc je z różnymi nadzieniami. W zależności od regionu pączki smaży się inaczej.
Nie kupuj pączków, zrób sam?
W styczniu 2024 r. za pączka trzeba zapłacić średnio 4 zł, w zależności od cukierni czy restauracji cena może być znacznie wyższa. O ile dla jednej osoby zakup kilku pączków nie będzie obciążeniem dla portfela, dla rodziny wielodzietnej może już stanowić spory wydatek. Rozwiązaniem może tu być samodzielne smażenie karnawałowych frykasów.
- To za dużo roboty – twierdzą niektórzy. Okazuje się, że przygotowanie pączków wcale nie jest trudne. Pamiętając o proporcjach, można wyczarować pulchne i pachnące przekąski. Co istotne, na bazie sprawdzonych produktów, bez chemii i ulepszaczy.
Czy pączek zrobiony w domu będzie tańszy? Robisz pączki w domu? Policzyliśmy, ile kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na karnawał z cenami składników z marketu
Przepis na tradycyjne wiejskie pączki
Na wsiach nie kupuje się „gotowych” pączków. Ich smażenie na bazie sprawdzonej receptury to tradycja. Gospodynie wiejskie korzystają z regionalnych przepisów, dzięki czemu smak wyrobów jest nie do podrobienia. Warunek: muszą się smażyć na smalcu. Prezentujemy, jak krok po kroku zrobić domowe pączki, według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Duczkach.
SKŁADNIKI:
- kilogram mąki,
- 10 żółtek,
- szklanka cukru,
- 10 dag drożdży,
- łyżka cukru,
- łyżka mąki,
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- dżem/marmolada,
- ocet/spirytus,
- masło do ciasta,
- smalec do smażenia.
PRZYGOTOWANIE: Część żółtek ucieramy z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Łączymy i czekamy, aż masa urośnie. Pozostałe żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kilogram mąki, szczyptę soli i łączymy z wyrośniętymi drożdżami. Rozpuszczamy masło i letnie dodajemy do powstałego ciasta. Zagniatamy pączki i odstawiamy w ciepłe miejsce. Aby „nie piły” tłuszczu, dodajemy ocet lub spirytus. Nadziewamy dżemem lub wybranym nadzieniem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej smalcu, z każdej strony.
WAŻNE: Pączki nie powinny być ciasno ułożone. Gotowe kule można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.