Otręby są produktem ubocznym, który powstaje w wyniku przemiału zbóż pszenicy, owsu, żyta orkiszu. To, co nazywamy otrębami to zewnętrzna osłonka ziaren.
Należy pamiętać, że otręby to przede wszystkim cenne źródło błonnika.
A nie można zapominać, że składnik ten odgrywa bardzo ważną rolę przy zachowaniu zdrowia oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Zobacz również:Takie są skutki jedzenia płatków owsianych. To się dzieje gdy włączysz je do diety
Otręby spożywane w nadmiarze mogą powodować występowanie biegunek. Przeciwwskazaniami do stosowania diet bogatych w błonnik pokarmowy są między innymi: stany zapalne, w szczególności żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, zaostrzenia choroby wrzodowej, stany pooperacyjne, szczególnie po operacjach na przewodzie pokarmowym.
Otrębami można wzbogacić: naleśniki, omlety, placuszki, gofry i panierki do mięs. Są świetnym dodatkiem do chleba, babeczek, ciasteczek, musli, granoli, jogurtów, twarożków, kefirów i owsianek. Można je również dodawać do koktajli i sałatek.
Właściwości otrębów
W poniższej galerii zobaczycie dlaczego warto jeść włączyć otręby do swojej diety.