Płatki owsiane produkuje się z owsa siewnego. Mamy kilka rodzajów płatków owsianych, między innymi górskie czy błyskawiczne.
Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają duży wpływ na nasze zdrowie.
Kaloryczność płatków owsianych jest dość wysoka. 100 g płatków owsianych to 366 kalorii. Dzięki temu płatki owsiane zapewniają energię na początek dnia.
Płatki owsiane posiadają dużą ilość korzystnego dla jelit błonnika. Zawierają go aż 14%, z czego 8% należy do frakcji rozpuszczalnej a tylko 6% do nierozpuszczalnej.
Poza właściwościami odżywczymi płatków owsianych to jeden z najczęściej stosowanych naturalnych kosmetyków. Zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Takie są skutki jedzenia płatków owsianych. To się dzieje gdy włączysz je do diety - lista
W poniższej galerii znajdziecie zalety i wady jedzenia płatków owsianych:
Największą jednak popularność owsianka cieszyła się w Anglii, ponieważ tam sięgali po nią, tak samo przedstawiciele klas wyższych, jak i zwykli robotnicy, górnicy i chłopstwo.
