- Pampuchy z Kujaw, czyli bułki na parze - Koło Gospodyń Wiejskich w Szczeblotowie
- Winko z chabru - Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu
Gospodynie zdradzają, jak zrobić pampuchy palce lizać.
„Zgodnie z przepisem na bułki na parze należy najpierw rozkruszyć drożdże w naczyniu, zalać szklanką ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – jak drożdże będą „kipieć” to znak, że są już dobre. Następnie przesiać mąkę ze szczyptą soli, dodać ubite z cukrem żółtka, rozpuszczony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wygnieść ręką w misce, tak długo aż ciasto będzie gładkie i łatwo odchodziło od ręki. Przykryć serwetką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu, z ciasta należy uformować bułeczki o średnicy około 6 cm, pozostawiając je pod przykryciem aż wyrosną. Następnie w garnku zagotować wodę, położyć na jego wierzchu ściereczkę lub płaskie sitko i nad gotującą się wodą ułożyć surowe bułeczki, przykrywając je metalową miseczką. Pampuchy gotować na parze przez około 5 minut. Najlepiej smakują podawane z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami, sosem, a nawet z mięsem" .
- Koleżanka, Renata Dzik, zawsze zbierała chabry. Robi z nich znakomite winko - opowiada Anna Patyk, przewodnicząca KGW w Bronisławiu. Napój na bazie płatków chabra bławatka ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Płyn o różowej barwie, pod wpływem słonecznego światła, może zmienić się w bursztynowy.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Źródło: Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego, Ministerstwo Rolnictwa