https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pani Anna kupiła w markecie w Nysie pączka 5 lat temu. Do dziś się nie zepsuł. "Jest tak nafaszerowany chemią, że nawet nie schnie"

Miłosz Bogdanowicz
Pączek mimo swego wieku wciąż wygląda nieźle.
Pączek mimo swego wieku wciąż wygląda nieźle. arch. czytelniczki
5 lat temu pani Anna kupiła pączki w nyskim hipermarkecie. Po latach jeden ze słodkich, tłustoczwartkowych wypieków, wciąż znajduje się w jej kuchni i... ma się dobrze! "Jak tak dalej pójdzie, to będą go podziwiać kolejne pokolenia" - żartuje.

- Pączki kupiłam w lutym 2015 roku. Gdy jeden z nich pozostał niezjedzony, postanowiłam sprawdzić, w jakim stanie będzie za kilka miesięcy, może nawet lat. Jednak wyniki mojego doświadczenia przerosły wszelkie wyobrażenia - tłumaczy Anna Moszczyńska z Hajduk Nyskich.

Mijały kolejne tygodnie i miesiące, a słodki wypiek ani nie pleśniał, ani nie tracił na walorach wizualnych. - Mimo, że delikatnie stwardniał, to wciąż jest pulchny, nie ma na nim pleśni. Bardzo mnie to zaskoczyło, ale i utwierdziło w przekonaniu, że w takich pączkach naprawdę jest mnóstwo chemii - mówi.

Taki stan rzeczy zaskakujący jest również dla cukierników, którzy wypiekają pączki w tradycyjny sposób.

- Ciasto, z którego przecież robi się te pyszne wypieki, jest ciastem drożdżowym, a ono czerstwieje już na drugi dzień. "Prawdziwy" pączek będzie niezjadliwy już po 3-4 dniach. Woda i tłuszcz wyparują, zrobi się sucharek, który się pokruszy. I tyle pozostanie z wypieku - tłumaczy cukiernik Irena Malik-Piekorz.

By uświadomić swoich znajomych, mieszkanka Hajduk Nyskich udostępniła zdjęcie 5-letniego pączka wraz z pudełkiem na swoim profilu na Facebooku.

- Parę lat temu dokuczały mi astma i alergia pokarmowa. Gdy odstawiłam przetworzone dania i produkty, od razu poczułam się lepiej. Dziś odradzam innym kupowanie w wielkich sklepach pieczywa czy słodkich wypieków. Ogromna liczba składników używanych do ich produkcji poraża. Każdy z nich trafia przecież do naszego organizmu i powoduje różne, często bardzo poważne choroby, nawet nowotwory. Lepiej postawić na lokalne wypieki oraz własne wyroby - czy to na co dzień, czy też od święta. Dzięki temu będziemy zdrowsi - mówi.

Pani Anna zapowiada, że słynny już pączek pozostanie w jej kuchennym kredensie przez kolejne lata. - Kto wie, może dotrwa do kolejnych pokoleń? - podsumowuje z uśmiechem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 41

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Kiedyś kupiłem piwo H*****ś i w pracy włożyłem do ostatniej szuflady i zapomniałem o tym. Po 10 latach w trakcie przeprowadzki znalazłem to piwo. Otwarliśmy je komisyjnie z kolegami z biura i skosztowaliśmy - nie było zepsute, smakowało tak jak normalne piwo :-). Smacznego !!!

O
Observe

Ludzie Kochane tego paczka wyslijcie do-amerykanskich uczonych,ci z pewnascia odkryja jaka chemia zostala zaaplikowana w tej zywnosci : Niebawem "wyjdzie"praca naukowa pt;jakie srodki chemiczne uzywac na codzien by przezyc do usranej smierci ! O- jes .

c
czesio
21 lutego, 12:46, Gość:

A ja mam ciasteczka które wieszam na choince co roku, a będzie już ze 30 lat, jak co roku wieszam te same ;)

czyżby Jaś Fasola?

Q
Q2mać

No może to już najwyższy czas, żeby go zjadła..

G
Gość

A ja mam ciasteczka które wieszam na choince co roku, a będzie już ze 30 lat, jak co roku wieszam te same ;)

G
Gość
21 lutego, 8:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

21 lutego, 11:04, Danko83:

A ten komentarz świadczy o twojej głupocie i braku czytania ze zrozumieniem

A skąd wiadomo, że pączek ma 5 lat? Dla rozgłosu świeżego pączka wsadziła do starego pudełka. A te wytrzymają dłużej niż 5 lat jeśli się w domu nie sprząta. Eksperyment? Brawo dla takich naukowców?

s
serio?

a co w tym dziwnego? jesli jest suchy to przetrwa wiele lat, do tego cukier na wierzchu, ktory wlasciwie sie nie starzeje, nie jest to koniecznie zwiazene z konserwantami, do wspopczesnosci przetrwaly np chlwbu ze starozytnosci, przy produkcji ktorych raczej nie uzywano sztucznych konserwantów

D
Danko83
21 lutego, 8:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

A ten komentarz świadczy o twojej głupocie i braku czytania ze zrozumieniem

M
Mocs

Powinni o tym powiedzieć w "Wiadomościach"... Za PO bezkarnie faszerowali pączki chemią. Ludzie byli tak biedni, że nie mogli sobie pozwolić na wyrzucanie niezjedzonych resztek. 500 wszystko zmieniło. Teraz to nawet za 13. emeryturę można kupić 300 pączków.

G
Gość
21 lutego, 9:51, Tr:

Biedron cos musi z tym zrobic. Smacznego.

Debil

G
Gość
21 lutego, 08:35, g:

trzeba być debilem, żeby żywność jakąkolwiek trzymać 5 lat... świadczy to tylko o tym brudasie.

Brudasie to jest eksperyment

T
Tr

Biedron cos musi z tym zrobic. Smacznego.

G
Gość
20 lutego, 23:10, Hahaha:

Kij tam z pączkami! Kto jest za PO,a kto za PiS?

Ten pączek jest kupiony za PO...I czeka aby być zjedzony jak PO dojdzie do władzy...Czyli pączek nie zostanie zjedzony.

G
Gość

To nie był eksperyment, tylko zapomniany pączek za kanapą...

m
mietek

Tłuszcz wyparuje? Debilizm.

Cały ten artykuł to bzdura!

Przetrwa wszystko co zawiera mało wody - stąd solenie, kandyzowanie, wędzenie itd.

Przetrwa kiełbasa sucha bez konserwantów. Przetrwa czekolada. Przetrwa sucha bułka, czy najlepszy chleb - byle się wysuszył.

Wysuszony byle jaki pączek też przetrwa.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska