Piekarze próbują dogonić rosnące koszty, więc pieczywo musi drożeć

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Ryszard Piasecki: - Przed rokiem bochenek zwykłego chleba był o ok. złotówkę tańszy. Koszty bardzo wzrosły
Ryszard Piasecki: - Przed rokiem bochenek zwykłego chleba był o ok. złotówkę tańszy. Koszty bardzo wzrosły Sławomir Kowalski
Udostępnij:
Piekarze nie chcą podwyższać cen chleba, ale nie mają innego wyjścia, bo koszty produkcji gwałtownie wzrosły. Uspokajają jednak, że pieczywo nie podrożeje tak bardzo jak np. mąka czy gaz.

- Bochenek zwykłego chleba kosztuje u nas (w hurcie) 3,40 zł czyli mniej więcej o złotówkę drożej niż rok temu - mówi Ryszard Piasecki, właściciel piekarni w Toruniu.

Mąka na cenowej huśtawce

To efekt wzrostu kosztów produkcji. - Ceny gazu i prądu jakoś się ustabilizowały, ale stawki za zboże są coraz wyższe - dodaje Piasecki. - To przekłada się na ceny mąki i pieczywa. Podobno niektórzy kupujący płacą za tonę pszenicy konsumpcyjnej nawet 1900 zł , a to już przesada!

- My oferujemy około 1800 zł za tonę pszenicy konsumpcyjnej, ale wiem, że w porcie stawki oferowane za zboże są wyższe - mówi Adam Koc, prezes Młynów Szczepanki (pow. grudziądzki).

Zapytany o stawki za mąkę, prezes Koc odpowiada, że jest „stabilnie drogo”. W ich firmie za kilogram trzeba zapłacić (20 maja) 2,40-2,50 zł, rok temu było to 1,80-1,90 zł.

Dodaje, że nie ma szans na powrót do stawek sprzed wojny w Ukrainie oraz pandemii: - Optyka cenowa musi się zmienić.

To też może Cię zainteresować

 Jarosław Grochowalski, właściciel piekarni w Toruniu: - Pieczywo będzie drożało, bo staliśmy się globalną wioską. Gdy nie dotarły do Europy zboża z Rosji i Ukrainy, to zapasy się skurczyły i ceny wzrosły na całym świecie. Całe szczęście, że ceny gazu się ustabilizowały, a w Unii Europejskiej jest porozumienie na jego magazynowanie.

Ucieszył się także z tego, że w ostatnim czasie druga dostawa mąki była w takiej samej cenie, co poprzednio: - Niestety słyszałem, że kolejne dostawy mogą kosztować więcej.

Półkilogramowy bochenek zwykłego chleba kosztuje w jego piekarni 3,30 zł, ale od czerwca może być drożej. Raczej nie będzie to znacząca podwyżka, ale piekarz tłumaczy, że próbuje w ten sposób dogonić rosnące koszty produkcji i wciąż to się nie udaje.

- Klienci rozumieją tę sytuację - dodaje Grochowalski. Jego zdaniem kiedyś, „w spokojnych czasach”, nawet najmniejsza podwyżka budziła spore emocje, teraz raczej nie ma narzekania.

- Konsumenci przyzwyczaili się do podwyżek, rozumieją naszą sytuację - twierdzi Jan Chałas, właściciel piekarni-cukierni w Brześciu Kujawskim, w której bochenek zwykłego chleba kosztuje 3,80 zł. - Co dwa tygodnie kupujemy droższą mąkę!

Piasecki dodaje, że stawki za bochenek ekologicznego chleba z jego piekarni wynoszą 4- 4,40 zł (w hurcie), ale w tym wypadku nie ma dużych skoków cenowych za mąkę, bo kupuje ją od lokalnego rolnika i przetwórcy, który jest daleki od spekulacji i wykorzystywania trudnej sytuacji na rynku.

Koszty rosną jak na drożdżach

Grzegorz Nowakowski, dyr. zarządu Instytutu „Polskie Pieczywo” zauważa, że jesteśmy w fazie ogólnego wzrostu cen: „(...)Doświadczamy tego robiąc zakupy czy to w sklepach wielkopowierzchniowych, dyskontach, sklepach osiedlowych czy na straganach. Rosną ceny warzyw, owoców, nabiału, wędlin, a także pieczywa. Presja inflacyjna jest silna. Bardzo wzrosły ceny paliw. Ponadto, wysokie są ceny energii elektrycznej. Odpływ części pracowników z Ukrainy skutkuje wakatami i koniecznością zatrudniania nowych pracowników z wyższą bazową stawką wynagrodzenia. Bardzo istotnie wzrosły ceny zbóż - blisko 80% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Ceny mąki, z której korzystają piekarze wzrosły podobnie - około 75% w stosunku do roku ubiegłego. Wszystkie te czynniki zwiększają więc bardzo istotnie koszty. Tak wysokie wzrosty cen surowców powodują też zmianę samej struktury kosztowej pieczywa, zwiększając ich udział. W przypadku wielu piekarni będzie to około 40% (...)”.

To też może Cię zainteresować

- Dochody i rentowność piekarni spadają - mówi Tomasz Kledzik, właściciel piekarni w Bydgoszczy, w której przed rokiem bochenek zwykłego chleba kosztował 3,10 zł, teraz to 3,50 zł.

Zwraca uwagę, że piekarze w ostatnim roku podnieśli stawki za chleb np. o kilkanaście procent, podczas gdy ich koszty wzrosły aż o 100-150 proc.

A spożycie pieczywa w gospodarstwach domowych maleje z roku na rok. Instytut „Polskie Pieczywo” podaje, że w 2021 roku spadło ono do 32,2 kg/osobę (rok wcześniej - 33 kg/osobę).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie