Gofry to popularna przekąska, którą kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Kojarzy się z wakacjami nad morzem, słoneczną pogodą i czasem spędzanym wspólnie z rodziną.
Jednak gofry kupowane w budkach i lokalach gastronomicznych często są niesmaczne, tłuste i rozmiękłe. Warto zatem wykonać je samodzielnie w domu. To banalnie proste! Świeże gofry z ulubionymi dodatkami na pewno zachwycą wszystkich domowników, a ten przepis na stałe wejdzie do twojego kuchennego repertuaru!
Domowe gofry – najlepszy przepis
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 65g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
Przygotowanie:
Masło roztop w garnku i odstaw do wystudzenia. Do miski wrzuć pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj je mikserem. Na końcu dodaj przestudzone masło. Gotowe! Teraz wlej ciasto do nagrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor – zajmie to kilka minut.
Pieczenie gofrów - przydatne wskazówki:
- -Odczekaj aż gofry nieco przestygną, jeśli chcesz nałożyć na nie bitą śmietanę. W przeciwnym razie szybko się ona rozpłynie!
- Zdecydowanie lepiej jest ubić śmietanę kremówkę niż stosować bitą śmietanę w sprayu. Jest ona bardziej lejąca się, mniej stabilna, a pod wpływem ciężaru owoców czy czekolady będzie natychmiast opadać.
- Możesz przygotować więcej ciasta i zostawić je na później. W lodówce wytrzyma nawet dwa dni. Po prostu po wyjęciu miski zamieszaj kilka razy ciasto przed nałożeniem do gofrownicy i gotowe!
- Do gofrów możesz dodać różne aromaty np. waniliowy, cytrynowy, czy śmietankowy. Wystarczy kilka kropel do ciasta, by danie było jeszcze bardziej aromatyczne!
- -Przygotowujesz gofry dla dzieci? Dodaj do nich nieco barwnika spożywczego. Gofry czerwone, pomarańczowe, czy zielone na pewno spodobają się maluchom i pięknie będą prezentowały się na talerzu!
Gofry – idealne dodatki
Gofry można podawać na wiele sposobów. Najczęściej wybieranymi dodatkami jest bita śmietana, cukier puder lub dżem/frużelina. Lato to jednak czas świeżych owoców, więc koniecznie musisz je dodać do swoich gofrów!
Kawałki truskawek, malin, czy borówek dodadzą koloru, smaku i aromatu, a do tego są niezwykle zdrowe! Dla prawdziwych łasuchów gratką będą gofry z czekoladowym kremem, polewą karmelową, czy kajmakiem.
