Pierogi z jagodami - sprawdzony przepis. Tak smakuje lato. Jak zrobić pierogi z jagodami

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Jagody mają mają wiele cennych witamin ( C, A, B, PP), są też bogatym źródłem błonnika. To jeden z naszych ulubionych dodatków do ciast i pierogów
Jagody mają mają wiele cennych witamin ( C, A, B, PP), są też bogatym źródłem błonnika. To jeden z naszych ulubionych dodatków do ciast i pierogów 123rtf.pl
Udostępnij:
Jak zrobić pierogi z jagodami. Pierogi z jagodami to jeden z niezapomnianych smaków lata i kwintesencja dzieciństwa. Mamy dla Was sprawdzony przepis na doskonały, letni obiad lub podwieczorek.

Jagody to jedne z najcenniejszych skarbów polskich lasów. Jeśli nie macie anielskiej cierpliwości do ich poszukiwań, możecie zakupić te owoce na targowiskach albo w sieci. Mamy lipiec, więc internetowych ogłoszeń jest coraz więcej.

Polecamy: Ceny jagód w Kujawsko-Pomorskiem. Ile kosztują? "Jak mnie mijał leśniczy, to płakał"

Jak zrobić pierogi z jagodami

Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami. Są palce lizać!

Pierogi z jagodami ciasto

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę (formujemy ją w stożek z wgłębieniem w środku). Do tego środka dodajemy sól, wlewamy olej bądź oliwę i - stopniowo - gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
  2. Wykładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką). Ugniatamy przez kilka minut - ciasto powinno być elastyczne, nie może kleić się do naszych dłoni.
  3. Wkładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Chodzi o to, by odpoczęło (z pół godziny).

Pierogi z jagodami nadzienie

Składniki:

  • 500 g umytych jagód
  • dwie łyżki mąki
  • śmietana
  • masło
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Jagody delikatnie płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Rozkładamy na talerzu i prószymy dwiema łyżkami mąki. Wycinamy w cieście kółka (np. kieliszkiem bądź szklanką), łyżeczką nakładamy nadzienie i lepimy brzegi ciasta.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę (dodajemy sól). Wkładamy pierogi - powinny mieć miejsce na to, by swobodnie pływały. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, przez około dwie minuty gotujemy je na lekkim ogniu.
  3. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerzach układamy w taki sposób, by się nie skleiły.
  4. Podajemy wedle smaku - z rozpuszczonym masełkiem i cukrem albo polane słodką śmietaną i posypane cukrem. Możemy dodać listki mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Electrolux

Electrolux Assistent EKM5540 Szary

1 890,99 zł1 243,00 zł-34%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 041,11 zł682,99 zł-34%
miejsce #3

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 590,97 zł-20%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

389,00 zł336,99 zł-13%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
miejsce #6

Kenwood

Kenwood Chef XL Titanium KVL8400S

2 888,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie