Jagody to jedne z najcenniejszych skarbów polskich lasów. Jeśli nie macie anielskiej cierpliwości do ich poszukiwań, możecie zakupić te owoce na targowiskach albo w sieci. Mamy lipiec, więc internetowych ogłoszeń jest coraz więcej.
Polecamy: Ceny jagód w Kujawsko-Pomorskiem. Ile kosztują? "Jak mnie mijał leśniczy, to płakał"
Jak zrobić pierogi z jagodami
Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami. Są palce lizać!
Pierogi z jagodami ciasto
Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- szklanka ciepłej, przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę (formujemy ją w stożek z wgłębieniem w środku). Do tego środka dodajemy sól, wlewamy olej bądź oliwę i - stopniowo - gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
- Wykładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką). Ugniatamy przez kilka minut - ciasto powinno być elastyczne, nie może kleić się do naszych dłoni.
- Wkładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Chodzi o to, by odpoczęło (z pół godziny).
Pierogi z jagodami nadzienie
Składniki:
- 500 g umytych jagód
- dwie łyżki mąki
- śmietana
- masło
- cukier do smaku
Wykonanie:
- Jagody delikatnie płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Rozkładamy na talerzu i prószymy dwiema łyżkami mąki. Wycinamy w cieście kółka (np. kieliszkiem bądź szklanką), łyżeczką nakładamy nadzienie i lepimy brzegi ciasta.
- W dużym garnku gotujemy wodę (dodajemy sól). Wkładamy pierogi - powinny mieć miejsce na to, by swobodnie pływały. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, przez około dwie minuty gotujemy je na lekkim ogniu.
- Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerzach układamy w taki sposób, by się nie skleiły.
- Podajemy wedle smaku - z rozpuszczonym masełkiem i cukrem albo polane słodką śmietaną i posypane cukrem. Możemy dodać listki mięty.

Wideo