Pierogi z jagodami - sprawdzony przepis. Tak smakuje lato. Jak zrobić pierogi z jagodami

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Jagody mają mają wiele cennych witamin ( C, A, B, PP), są też bogatym źródłem błonnika. To jeden z naszych ulubionych dodatków do ciast i pierogów 123rtf.pl
Jak zrobić pierogi z jagodami. Pierogi z jagodami to jeden z niezapomnianych smaków lata i kwintesencja dzieciństwa. Mamy dla Was sprawdzony przepis na doskonały, letni obiad lub podwieczorek.

Jagody to jedne z najcenniejszych skarbów polskich lasów. Jeśli nie macie anielskiej cierpliwości do ich poszukiwań, możecie zakupić te owoce na targowiskach albo w sieci. Mamy lipiec, więc internetowych ogłoszeń jest coraz więcej.

Polecamy: Ceny jagód w Kujawsko-Pomorskiem. Ile kosztują? "Jak mnie mijał leśniczy, to płakał"

Jak zrobić pierogi z jagodami

Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami. Są palce lizać!

Pierogi z jagodami ciasto

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę (formujemy ją w stożek z wgłębieniem w środku). Do tego środka dodajemy sól, wlewamy olej bądź oliwę i - stopniowo - gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
  2. Wykładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką). Ugniatamy przez kilka minut - ciasto powinno być elastyczne, nie może kleić się do naszych dłoni.
  3. Wkładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Chodzi o to, by odpoczęło (z pół godziny).

Pierogi z jagodami nadzienie

Składniki:

  • 500 g umytych jagód
  • dwie łyżki mąki
  • śmietana
  • masło
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Jagody delikatnie płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Rozkładamy na talerzu i prószymy dwiema łyżkami mąki. Wycinamy w cieście kółka (np. kieliszkiem bądź szklanką), łyżeczką nakładamy nadzienie i lepimy brzegi ciasta.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę (dodajemy sól). Wkładamy pierogi - powinny mieć miejsce na to, by swobodnie pływały. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, przez około dwie minuty gotujemy je na lekkim ogniu.
  3. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerzach układamy w taki sposób, by się nie skleiły.
  4. Podajemy wedle smaku - z rozpuszczonym masełkiem i cukrem albo polane słodką śmietaną i posypane cukrem. Możemy dodać listki mięty.

Polskie jabłka najdroższe w Unii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3