Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z jagodami - sprawdzony przepis. Tak smakuje lato. Jak zrobić pierogi z jagodami

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Jagody mają mają wiele cennych witamin ( C, A, B, PP), są też bogatym źródłem błonnika. To jeden z naszych ulubionych dodatków do ciast i pierogów
Jagody mają mają wiele cennych witamin ( C, A, B, PP), są też bogatym źródłem błonnika. To jeden z naszych ulubionych dodatków do ciast i pierogów 123rtf.pl
Jak zrobić pierogi z jagodami. Pierogi z jagodami to jeden z niezapomnianych smaków lata i kwintesencja dzieciństwa. Mamy dla Was sprawdzony przepis na doskonały, letni obiad lub podwieczorek.

Jagody to jedne z najcenniejszych skarbów polskich lasów. Jeśli nie macie anielskiej cierpliwości do ich poszukiwań, możecie zakupić te owoce na targowiskach albo w sieci. Mamy lipiec, więc internetowych ogłoszeń jest coraz więcej.

Polecamy: Ceny jagód w Kujawsko-Pomorskiem. Ile kosztują? "Jak mnie mijał leśniczy, to płakał"

Jak zrobić pierogi z jagodami

Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami. Są palce lizać!

Pierogi z jagodami ciasto

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę (formujemy ją w stożek z wgłębieniem w środku). Do tego środka dodajemy sól, wlewamy olej bądź oliwę i - stopniowo - gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.
  2. Wykładamy ciasto na stolnicę (podsypaną mąką). Ugniatamy przez kilka minut - ciasto powinno być elastyczne, nie może kleić się do naszych dłoni.
  3. Wkładamy ciasto do miseczki i przykrywamy ściereczką. Chodzi o to, by odpoczęło (z pół godziny).

Pierogi z jagodami nadzienie

Składniki:

  • 500 g umytych jagód
  • dwie łyżki mąki
  • śmietana
  • masło
  • cukier do smaku

Wykonanie:

  1. Jagody delikatnie płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Rozkładamy na talerzu i prószymy dwiema łyżkami mąki. Wycinamy w cieście kółka (np. kieliszkiem bądź szklanką), łyżeczką nakładamy nadzienie i lepimy brzegi ciasta.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę (dodajemy sól). Wkładamy pierogi - powinny mieć miejsce na to, by swobodnie pływały. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, przez około dwie minuty gotujemy je na lekkim ogniu.
  3. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową. Na talerzach układamy w taki sposób, by się nie skleiły.
  4. Podajemy wedle smaku - z rozpuszczonym masełkiem i cukrem albo polane słodką śmietaną i posypane cukrem. Możemy dodać listki mięty.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska