Polak zjada w ciągu życia dwie krowy. Zaglądamy na rynek wołowiny

Redakcja
pixabay.com
Przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej zje mniej wołowiny. Tak brzmi krótkookresowa prognoza ekspertów z Komisji Europejskiej. Sprawdź także: Nasza wołowina gości na włoskich stołach

Jesli chodzi o 28 państw członkowskich, tegoroczna produkcja wołowiny będzie niższa o 0,25%. Wzrost ma za to nastąpić w krajach 15-tki (Austria, Belgia, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Niemcy, Portugalia, Szwecja oraz Włochy). Prawdopodobnie produkcja podskoczy w krajach "starej Unii" o 0,63%.

 

Spożycie wołowiny w Unii Europejskiej zmaleje o 0,58%. 

 

Według prognoz, ceny męskiego dorosłego bydła i krów wzrosną o 1,25% i 1,73% (do 375,8 euro/100 kg i 272,6 euro/100 kg).

 

"Mniejsza podaż może powodować, że warunki handlu wołowiną w UE mogą być łatwiejsze niż przed rokiem, a skandal dotyczący brazylijskiej wołowiny związany z fałszowaniem mięsa może ułatwić jej lokowanie na rynkach zagranicznych", dowiadujemy się z opracowania Agencji Rynku Rolnego. 

 

Jeśli chodzi o nasz kraj, spożycie wołowiny jest wciąż niskie. Statystyczny Kowalski zjada w ciągu swojego życia dwie krowy (opasy wołowe). 

 

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Źródło: ARR, trzoda-chlewna.com

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie