"Owoce w szkole" to program edukacyjny, którego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci. A także - zwiększenie spożycia owoców i warzyw w ich codziennej diecie. W ramach programu uczniowie otrzymują owoce i warzywa, a także uczestniczą w akacjach edukacyjnych promujących zdrowe odżywianie, które są realizowane w szkołach. Program jest jednym z działań Unii Europejskiej mających przeciwdziałać bardzo niekorzystnym tendencjom dotyczącym otyłości i związanych z nią chorób wśród dzieci w Europie.
Więcej dzieci otrzymuje owoce w szkole
Polska uczestniczy w programie "Owoce w szkole" od momentu jego uruchomienia przez Komisję Europejską w roku szkolnym 2009/2010 i jest obecnie jednym z jego liderów. Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych.
W mijającym roku szkolnym uczestniczyło w nim ok. 792 tys. dzieci (to ok. 68 proc. grupy docelowej wynoszącej 1 167 657 dzieci) z przeszło 8,6 tys. szkół podstawowych.
Oznacza to, iż od rozpoczęcia programu, kiedy to w programie uczestniczyło około 300 tys. dzieci (ok. 28 proc. grupy docelowej), liczba dzieci objętych programem wzrosła o przeszło 160 proc.. W każdym z 10 wybranych tygodni I semestru, uczniowie otrzymywali po 3 porcje owoców i warzyw (łącznie 30 porcji), natomiast w każdym z 10 wybranych tygodni II semestru po 2 porcje owoców i warzyw (łącznie 20 porcji). W skład porcji owocowo-warzywnych, które otrzymywały dzieci wchodziły:
- jabłka, gruszki, truskawki,
- marchew, rzodkiewka, papryka słodka,
- soki owocowe, soki warzywne lub owocowo-warzywne.
Polski budżet na warzywa i owoce
Obecnie trwają przygotowania do realizacji programu "Owoce w szkole"
w kolejnym roku szkolnym 2011/2012. Polska otrzymała na jego realizację z budżetu UE ok. 9,2 mln euro, co stanowi czwartą, co do wielkości kwotę po takich krajach jak: Włochy, Niemcy i Francja. Łączny budżet programu w Polsce, w połączeniu
ze współfinansowaniem z budżetu krajowego wyniesie ok. 12,3 mln euro.