Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jemy coraz mniej polskich owoców. „Niepokojąco spada spożycie jabłek”

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
W latach 1982 - 1986 spożycie jabłek wahało się od 22 do 27 kg na osobę, w 2021 r. wyniosło 11 kg
W latach 1982 - 1986 spożycie jabłek wahało się od 22 do 27 kg na osobę, w 2021 r. wyniosło 11 kg Pixabay
Spożycie warzyw w kraju jest coraz słabsze, w przeciwieństwie do spożycia owoców. Nie są to jednak owoce z naszej strefy klimatycznej. Jabłek jemy połowę mniej, niż w latach 80-tych.

Strategia promocji dla branży owoców i warzyw na 2024 rok wskazuje spadek spożycia warzyw, grzybów i ich przetworów w Polsce. - W 2020 roku było to 54,96 kg wobec 55,20 kg w 2019 roku i 57,84 kg w 2015 roku. Spadek dotyczy przede wszystkim warzyw i grzybów świeżych oraz chłodzonych. Niewielka tendencja wzrostowa dotyczy spożycia warzyw mrożonych, przetworów warzywnych oraz soków warzywnych i warzywno-owocowych – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Zjadamy przede wszystkim pomidory, ogórki, cebulę, marchew i kapustę. Z roku na rok spada spożycie ziemniaków. W sezonie 2010/2011 wynosiło 110 kg na mieszkańca, a w sezonie 2020/2021 - 90 kg.

- Wynika to przede wszystkim ze zmiany stylu życia, w tym nawyków żywieniowych i przeświadczenia, że ziemniaki tuczą. Na spadek spożycia ziemniaków nieprzetworzonych wpływ ma także brak efektywnych działań promocyjnych pokazujących w sposób prawdziwy ich zalety żywieniowe – twierdzi KOWR.

Średnioroczne spożycie owoców i ich przetworów w Polsce na jednego mieszkańca wyniosło w 2020 roku 46,32 kg wobec 45,24 kg w 2019 roku i 43,08 kg w 2015 roku.

- Ale spada spożycie owoców naszej strefy klimatycznej. Rośnie konsumpcja bananów, owoców cytrusowych i z grupy „pozostałe”, wśród których są owoce spoza naszej strefy klimatycznej. Tendencje wzrostową wykazuje konsumpcja owoców przetworzonych (mrożonych, soków itp.) – podaje KOWR.

Jednak wzrost spożycia owoców to ciągle za mało. - Dzienna konsumpcja owoców i warzyw wynosi w Polsce zaledwie ok. 280 gramów na mieszkańca, przy średniej europejskiej wynoszącej 685 gramów na mieszkańca – informuje KOWR. - Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sugerują, że spożycie warzyw i owoców powinno oscylować między 400 a 800 gramów na osobę dziennie.

Niepokojąco spada spożycie jabłek.

- Wg danych prof. Makosza, w latach 1982 - 1986 ich spożycie wahało się od 22 do 27 kg na osobę. W latach 1997 - 2005 utrzymywało się w granicach 20 - 24 kg na /osobę. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek - od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. Według danych, w 2021 roku spożycie jabłek na mieszkańca wyniosło zaledwie ok. 11 kg.

Źródło: KOWR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska