https://pomorska.pl
reklama

Jemy coraz mniej polskich owoców. „Niepokojąco spada spożycie jabłek”

Agnieszka Romanowicz
W latach 1982 - 1986 spożycie jabłek wahało się od 22 do 27 kg na osobę, w 2021 r. wyniosło 11 kg
W latach 1982 - 1986 spożycie jabłek wahało się od 22 do 27 kg na osobę, w 2021 r. wyniosło 11 kg Pixabay
Spożycie warzyw w kraju jest coraz słabsze, w przeciwieństwie do spożycia owoców. Nie są to jednak owoce z naszej strefy klimatycznej. Jabłek jemy połowę mniej, niż w latach 80-tych.

Strategia promocji dla branży owoców i warzyw na 2024 rok wskazuje spadek spożycia warzyw, grzybów i ich przetworów w Polsce. - W 2020 roku było to 54,96 kg wobec 55,20 kg w 2019 roku i 57,84 kg w 2015 roku. Spadek dotyczy przede wszystkim warzyw i grzybów świeżych oraz chłodzonych. Niewielka tendencja wzrostowa dotyczy spożycia warzyw mrożonych, przetworów warzywnych oraz soków warzywnych i warzywno-owocowych – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Zjadamy przede wszystkim pomidory, ogórki, cebulę, marchew i kapustę. Z roku na rok spada spożycie ziemniaków. W sezonie 2010/2011 wynosiło 110 kg na mieszkańca, a w sezonie 2020/2021 - 90 kg.

- Wynika to przede wszystkim ze zmiany stylu życia, w tym nawyków żywieniowych i przeświadczenia, że ziemniaki tuczą. Na spadek spożycia ziemniaków nieprzetworzonych wpływ ma także brak efektywnych działań promocyjnych pokazujących w sposób prawdziwy ich zalety żywieniowe – twierdzi KOWR.

Średnioroczne spożycie owoców i ich przetworów w Polsce na jednego mieszkańca wyniosło w 2020 roku 46,32 kg wobec 45,24 kg w 2019 roku i 43,08 kg w 2015 roku.

- Ale spada spożycie owoców naszej strefy klimatycznej. Rośnie konsumpcja bananów, owoców cytrusowych i z grupy „pozostałe”, wśród których są owoce spoza naszej strefy klimatycznej. Tendencje wzrostową wykazuje konsumpcja owoców przetworzonych (mrożonych, soków itp.) – podaje KOWR.

Jednak wzrost spożycia owoców to ciągle za mało. - Dzienna konsumpcja owoców i warzyw wynosi w Polsce zaledwie ok. 280 gramów na mieszkańca, przy średniej europejskiej wynoszącej 685 gramów na mieszkańca – informuje KOWR. - Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sugerują, że spożycie warzyw i owoców powinno oscylować między 400 a 800 gramów na osobę dziennie.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niepokojąco spada spożycie jabłek.

- Wg danych prof. Makosza, w latach 1982 - 1986 ich spożycie wahało się od 22 do 27 kg na osobę. W latach 1997 - 2005 utrzymywało się w granicach 20 - 24 kg na /osobę. Od roku 2006 zaczął się znaczący spadek spożycia jabłek - od 17 kg w 2006 do około 13 kg na mieszkańca w latach 2015 i 2016. Według danych, w 2021 roku spożycie jabłek na mieszkańca wyniosło zaledwie ok. 11 kg.

Źródło: KOWR

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska