Już po raz XXI gospodynie z Pomorza i Kujaw stanęły do kulinarnej rywalizacji. Okazją do zaprezentowania swoich umiejętności były tradycyjnie targi „Lato na wsi” w Minikowie. To tam od lat organizowane są degustacje, podczas których wybierane są najznamienitsze potrawy przygotowane przez mieszkańców naszego regionu.
To Cię może również zainteresować
W tym roku, tak jak w latach ubiegłych, podczas finału regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nie zabrakło także reprezentantów powiatów: bydgoskiego i nakielskiego. Swoje potrawy zgłosili m.in. gospodynie, stowarzyszenia i firmy z gmin: Dobrcz, Koronowo, Kcynia, Sadki i Nakło. Co przygotowali?
Małgorzata Wesołowska z Wudzynka przygotowała naturalny ser topiony na parze z kminkiem, który kandydował do nagrody w podkategorii: produkty mleczne. W Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji w Minikowie skosztować można było także wielu innych potraw i produktów. Oceniało je jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Do gremium tego zaproszono także: Izabelę Chudzyńską z Politechniki Bydgoskiej i Dominika Orłowskiego, reprezentującego również Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Półgęsek palce lizać
Ogłoszeniu wyników towarzyszyły duże emocje. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego pierwszą nagrodę zdobyli: Leokadia i Wiesław Wysoccy z Mąkowarska. Ich półgęsek nie miał sobie równych wśród produktów i przetworów mięsnych.
Nie jest to zaskoczenie. Państwo Wysoccy od lat są stałymi bywalcami imprez kulinarnych. Specjalność pani Leokadii to właśnie potrawy z gęsiny.
Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]
Kategorię: produkty i przetwory pochodzenia roślinnego zdominowali reprezentanci powiatu nakielskiego. Podkategorię: przetwory warzywne wygrała Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej. Jury doceniło walory musztardy jabłkowej.
W podkategorii: produkty zbożowe pierwsze miejsce przyznano Agacie Mindzie z Olszewki za chleb z płaskurki na zakwasie. - Płaskurka to taki dawny gatunek pszenicy – wyjaśniła nam laureatka.
Z kolei w kategorii napoje regionalne bezalkoholowe - triumfowały panie z KGW Liszkówko. Jury nagrodziło ich kompot rabarbarowy z miętą. Gratulacje także dla Arlety Bruskiej, reprezentantki gminy Nakło. W kategorii napojów alkoholowych jury wyróżniło jej fermentowany sok z brzozy.
Pasztet Agaty Mindy z Olszewki z nominacją
Komisja konkursowa wybrała także potrawy nominowane z Kujaw i Pomorza do nagrody „Perła 2022”. Kto je otrzyma okaże się podczas ogólnopolskiego finału, który odbędzie się 25 września podczas Międzynarodowych Targów w Poznaniu. Nominacji w regionie sześć. W tym gronie pasztet z gołębi przygotowany przez Agatę Mindę z Olszewski, a firmowany przez Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Olszewski i Lubaszcza.
To nie pierwsza taka nominacja dla Agaty Mindy. W swoim dorobku ma już „Perły” zdobyte podczas poprzednich edycji konkursu. M.in. w 2014 r., wraz ze swoja mamą Elżbietą, odebrała w Poznaniu „Perłę” za wątróbkę z jabłkiem i psiakrewką.
To Cię może również zainteresować
Konkurs w Minikowie to najbardziej prestiżowa, ale nie jedyna kulinarna impreza w regionie. W lipcu w Sicienku organizowany jest konkurs „Smaki Trzech Dolin”. Z kolei w Nakle długą tradycję ma konkurs dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
Zdjęcia z rozdania nagród
