Celem projektu jest stworzenie współpracującej grupy operacyjnej. Przyłączyć się do niej mogą rolnicy, hodowcy trzody chlewnej, przetwórcy, restauratorzy, doradcy czy choćby konsumenci. - Jest to temat na czasie ponieważ większość ludzi nie uznaje żywności GMO i mniejsi hodowcy trzody chlewnej szukają alternatywnych źródeł zarobku - podkreśla Anna Mońko.
Projekt obejmuje:
- Przeprowadzenie badań konsumenckich dotyczących zainteresowania wieprzowiną opartą na białku roślinnym pochodzenia krajowego,
- Przeprowadzenie 6 warsztatów tematycznych.
Tematyka warsztatów:
20 - 21.10 Żywienie trzody chlewnej z wykorzystaniem krajowych źródeł białka:
Dzień 1
- 10 - 11.30 Dr Anita Zaworska UP Poznaniu i wprowadzenie do dyskusji: Żywienie zwierząt monogastrycznych krajowymi źródłami białka roślinnego w oparciu o doświadczenia „programu rządowego"
- 11.30-12 Przerwa kawowa
- 12 - 14 Wymiana poglądów wystąpienia przedstawicieli: mieszalni pasz, technologów żywienia, hodowców i producentów trzody chlewnej, naukowców. Dyskusja moderowana, poświęcona żywieniu zwierząt w oparciu o krajowe źródła białka
Dzień 2
- 10- 11.30 Opracowanie zasad żywienia dla programu
- 11.30 -12 Przerwa kawowa
- 27-28.10 Rasy trzody chlewnej w żywieniu krajowym białkiem
7.11 Badania pilotażowe na bydgoskim rynku
17 - 18.11 Dwudniowy warsztat, na którym odbędzie się rozbiórka półtuszy świni rasy puławskiej. Zostaną omówione wartości odżywcze mięsa wieprzowego. Zaprezentowane zostaną też zasady opakowywania i oznakowania nowych produktów
21.11 Wprowadzanie produktów na rynek
25.11 Konferencja podsumowująca warsztaty
Tematy konferencji:
- Panel poświęcony tworzeniu grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca” w ramach PROW 2014-2020
- Program żywieniowy i krzyżowanie ras
- Wyniki badań konsumenckich
- Wymiana poglądów oraz podsumowanie dotychczasowych działań
Osoby zainteresowane mogą pisać na maila: [email protected] lub dzwonić pod numer 52 386 72 19.