Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Postawili przed sobą cel: promocję kujawsko-pomorskiej wieprzowiny

Redakcja
pixabay.com
- Jest okazja stworzyć tradycyjny produkt i wypromować trzodę chlewną, która nie jest tuczona genetycznie modyfikowaną, importowaną soją - tak do udziału w projekcie zachęca Anna Mońko z KPODR. Sprawdź szczegóły przedsięwzęcia pod hasłem Kujawsko-Pomorska Wieprzowina produkowana z wykorzystaniem polskiego białka pochodzenia roślinnego. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Celem projektu jest stworzenie współpracującej grupy operacyjnej. Przyłączyć się do niej mogą rolnicy, hodowcy trzody chlewnej, przetwórcy, restauratorzy, doradcy czy choćby konsumenci. - Jest to temat na czasie ponieważ większość ludzi nie uznaje żywności GMO i mniejsi hodowcy trzody chlewnej szukają alternatywnych źródeł zarobku - podkreśla Anna Mońko.

 

Sprawdź również najbliższe szkolenie w KPODR w Minikowie. Wpływ jesiennego nawożenia a odporność na suszę

 

Projekt obejmuje:

  •  Przeprowadzenie badań konsumenckich dotyczących zainteresowania wieprzowiną opartą na białku roślinnym pochodzenia krajowego,
  • Przeprowadzenie 6 warsztatów tematycznych.

 

Tematyka warsztatów:

20 - 21.10    Żywienie trzody chlewnej z wykorzystaniem krajowych źródeł białka:

Dzień 1 

  • 10 - 11.30    Dr Anita Zaworska UP Poznaniu i wprowadzenie do dyskusji: Żywienie zwierząt monogastrycznych krajowymi źródłami białka roślinnego w oparciu o doświadczenia „programu rządowego"
  • 11.30-12   Przerwa kawowa 
  • 12 - 14      Wymiana poglądów wystąpienia przedstawicieli: mieszalni pasz, technologów żywienia, hodowców i producentów trzody chlewnej, naukowców. Dyskusja moderowana, poświęcona żywieniu zwierząt w oparciu o krajowe źródła białka 

Dzień 2 

  • 10- 11.30   Opracowanie zasad żywienia dla programu
  • 11.30 -12  Przerwa kawowa
  • 27-28.10    Rasy trzody chlewnej w żywieniu krajowym białkiem

7.11  Badania pilotażowe na bydgoskim rynku

17 - 18.11   Dwudniowy warsztat, na którym odbędzie się rozbiórka półtuszy świni rasy puławskiej. Zostaną omówione wartości odżywcze mięsa wieprzowego. Zaprezentowane zostaną też zasady opakowywania  i oznakowania nowych produktów

21.11    Wprowadzanie produktów na rynek

25.11   Konferencja podsumowująca warsztaty

 

Tematy konferencji:

  • Panel poświęcony tworzeniu grup operacyjnych w ramach działania „Współpraca” w ramach PROW 2014-2020
  • Program żywieniowy i krzyżowanie ras
  • Wyniki badań konsumenckich
  • Wymiana poglądów oraz podsumowanie dotychczasowych działań

Osoby zainteresowane mogą pisać na maila: [email protected] lub dzwonić pod numer 52 386 72 19.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska