Reprezentacja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym 19 bm. przez urząd marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Uczniowie Maciej Bryliński i Gabriela Pawłowska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowali: miodownik, ciasteczka owsiane na miodzie, drób otulony miodem oraz żeberka w miodzie z suszonymi owocami. To żeberka dały im II miejsce, to one zasmakowały kapitule oceniającej konkursowe potrawy. Tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw. Celem konkursu było m.in. wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu oraz propagowanie różnorodności produktów spożywczych.
Potrawy i ciasta z miodem uczniów z Kowala zawojowały jury [zdjęcia]
erka
Reprezentacja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu zajęła II miejsce w konkursie „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw”, zorganizowanym 19 bm. przez urząd marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w Toruniu. Uczniowie Maciej Bryliński i Gabriela Pawłowska, pod czujnym okiem nauczycielek bloku żywienia, Andżeliki Kopczyńskiej i Anny Kopackiej, przygotowali: miodownik, ciasteczka owsiane na miodzie, drób otulony miodem oraz żeberka w miodzie z suszonymi owocami. To żeberka dały im II miejsce, to one zasmakowały kapitule oceniającej konkursowe potrawy. Tegorocznej rywalizacji konkursowej wzięło udział 14 zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury 25 produktów oraz 6 restauracji, w tym 3 warsztaty szkół gastronomicznych, które przygotowały do konkursu 15 produktów i potraw. Celem konkursu było m.in. wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu oraz propagowanie różnorodności produktów spożywczych.Wideo: Info z Polski 19.20.2017 - przegląd najważniejszych i najciekawszych informacji z kraju
Uczniowie przygotowali: miodownik, ciasteczka owsiane na miodzie, drób otulony miodem oraz żeberka w miodzie z suszonymi owocami.