W skrócie
Zupa z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, które rozgrzewają i kuszą podniebienie każdego smakosza. Ta pyszna zupa nie tylko doskonale smakuje, ale także jest bogata w składniki odżywcze. Przed podaniem zupę z ciecierzycy można udekorować plastrami podsmażonej kiełbasy. Szczególnie pasuje do niej kiełbasa w stylu chorizo. Zapraszamy do odkrycia przepisu na to wyjątkowe danie.
W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do przygotowania zupy z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy – sycący obiad dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g ciecierzycy Marysia,
- 1 łyżka oleju rzepakowego Marysia,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 1,5 litra bulionu,
- 250 ml przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród.
Przyprawy:
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka soli Na Szlaku Smaku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu Na Szlaku Smaku,
- do podania 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Jak zrobić zupę z ciecierzycy na obiad?
Sposób przygotowania:
- Zaczęłam od namoczenia ciecierzycy w proporcji: 1 szklanka suchej ciecierzycy na 3 szklanki wody. Moczyłam ją przez 8 godzin.
- Po tym czasie gotowałam namoczoną ciecierzycę na małym ogniu przez 1,5 do 2 godzin w osolonej wodzie do miękkości.
- Później cebulę obrałam i posiekałam w kostkę.
- Następnie obrałam ząbki czosnku i pokroiłam w plasterki.
- W garnku rozgrzałam olej rzepakowy i dodałam cebulę z czosnkiem.
- Warzywa doprawiłam ziołami i przyprawami, a następnie smażyłam przez 5 minut do momentu zeszklenia.
- Dodałam ciecierzycę z puszki lub ze słoika i smażyłam do momentu uzyskania przyjemnego zapachu.
- Ciecierzycę z cebulą i czosnkiem z przyprawami smażyłam przez około 7 minut.
- Wlałam wcześniej przygotowany bulion warzywny lub rosół i zagotowałam.
- W tym czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam je w kostkę. Dodałam do gotującej się zupy.
- Zupę z ciecierzycy gotowałam z ziemniakami przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Na koniec dolałam przecier pomidorowy i dokładnie wymieszałam.
- Domową zupę z ciecierzycy zmiksowałam na gładką masę.
- Ugotowaną zupę podawałam z posiekaną natką pietruszki i kolendrą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Prosta zupa z ciecierzycy na obiad. Poznaj przepis na krem z...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: