Barszcz czerwony wigilijny na święta w każdym domu
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego na Wigilii. Czysty barszcz czerwony, z uszkami, pasztecikiem drożdżowym lub z krokietem - w jakiejś postaci z pewnością pojawi się na wigilijnej wieczerzy. Tradycyjny, polski barszcz czerwony, który podaje się na Wigilii przygotowuje się dużo wcześniej, zaczynając od zakwasu własnej roboty. Gotowanie takiego barszczu jest dość praco- i czasochłonne.
Barszcz czerwony wigilijny: na zakwasie czy bez?
Tymczasem, święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony wigilijny, jeśli do świąt nie pozostało już zbyt wiele czasu? Czy można ugotować barszcz bez domowego zakwasu?
Oczywiście, że tak! Dużą popularnością w internecie cieszy się przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler. Znana restauratorka przygotowuje go domowym sposobem, ale dużo krócej niż tradycyjny barszcz na zakwasie. Dzięki temu, ten przepis jest idealny, jeśli chcemy ugotować barszcz wigilijny na ostatnią chwilę.
Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler
Co będzie nam potrzebne, by ugotować barszcz czerwony wigilijny z przepisu Magdy Gessler?
Składniki na barszcz czerwony:
- bardzo czerwone, krwiste buraki (3 kg)
- borowiki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- cebule (2 duże sztuki)
- seler (1/2)
- pietruszka korzeń (2 sztuki)
- pory
- koper
- seler naciowy
- kwaśne, polskie jabłka (4 sztuki)
- świeży czosnek (2 ząbki)
- ocet
- sól
- cukier
- pieprz
Zależy od bardzo niewielkich niuansów, czy nasz barszcz będzie fantastyczny, czy będzie po prostu do niczego - przestrzega Magda Gessler
Jak przygotować barszcz czerwony według przepisu Magdy Gessler? Zobaczcie wideo, na którym krok po kroku znana restauratorka tłumaczy, jak przygotować barszcz czerwony wigilijny.
Jeśli jednak wolisz zrobić barszcz czerwony na zakwasie, przepis znajdziesz w tym materiale: Przepis na barszcz wigilijny. Taki tradycyjny zrobimy na własnym zakwasie
