Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto z malinami. Szybko i bez pieczenia lub na biszkopcie

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com/hux
Robimy ciasto z malinami! W lipcu na straganach ubywa truskawek, ale zaczyna się sezon na maliny. Nie dość, że wspaniale smakują, to jeszcze pięknie wyglądają. Czas zrobić z ciasto z ich udziałem. Malina może być elementem dekoracji, składnikiem musu albo wkomponować się w całość z innymi składnikami. Poznajcie proste przepisy i zaskoczcie swoich gości pysznym musem albo malinowym sernikiem na zimno.

Z udziałem malin może powstać pyszny mus - samodzielny podany w pucharku albo jako warstwa ciasta. Jak go zrobić? Bazą są 2 składniki, czyli oczywiście maliny i galaretka. Może do nich dołączyć serek mascarpone albo serek homogenizowany.

Przepis na mus malinowy - ciasto z malinami bez pieczenia

  1. Rozpuszczamy galaretkę o smaku malinowym w nie więcej niż połowie wody, jaką zaleca producent, czyli np. jeśli instrukcja mówi o 0,5 l wody na 1 opakowanie galaretki, my rozpuszczamy ją w 250 ml. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Minimum 4-5 garści malin miksujemy w blenderze i łączymy z tężejącą galaretką.
  3. Już takie połączenie może trafić do pucharka i na godzinę do lodówki. Na wierzchu zdobimy dowolnie - bitą śmietaną z owocami albo świeżymi malinami i ciasteczkiem.

Jak wspomniałam, połączenie galaretki i malin może być wzbogacone serkiem mascarpone - np. 3 łyżki. Łączymy składniki mikserem i dopiero teraz wkładamy do pucharków albo na warstwę ciasta.

Co może być spodem ciasta bez pieczenia?

  • Herbatniki szczelnie poukładane na dnie formy
  • herbatniki pokruszone i połączone z 2-3 łyżkami masła. Dokładnie łączymy, rozcieramy i dnem szklanki ubijamy na spodzie formy. Wstawiamy na godzinę do lodówki przed nałożeniem kolejnej warstwy.
  • Biszkopty ułożone na dnie foremki.

Jeśli mamy więcej czasu i chęci, możemy upiec niski biszkopt albo kruchą tartę.

Podsumujmy. Załóżmy, że tym razem wybieramy spód z herbatników. Na tę warstwę wykładamy mus, a po jego zastygnięciu możemy jeszcze zrobić przyzdobienie z bitej śmietany i świeżych owoców.

Sernik na zimno. Ciasto z malinami bez pieczenia z serkiem homogenizowanym

Kolejny przepis na ciasto z malinami, który nie wymaga pieczenia to ten z wykorzystaniem serków homogenizowanych, co pozwala nam uzyskać posmak sernika.

  1. Spód wybieramy dowolny np. z wymienionych wyżej.
  2. Naszym środkiem ciasta będzie połączenie rozpuszczonej galaretki owocowej lub bezbarwnej (delikatnie tężejącej) z serkiem homogenizowanym. Tu również trzeba pamiętać o rozpuszczeniu galaretki w mniejszej ilości wody.
  3. Serek dokładnie wymieszamy z galaretką (mikserem lub trzepaczką/rózgą). Wykładamy na spód (herbatniki czy biszkopt).
  4. Zanim sernikowa warstwa zupełnie stężeje, proponuję lekko poutykać świeże maliny.
  5. Po godzinie wierzch możemy zalać galaretką, spod której będą wyglądały do nas maliny.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska