Z udziałem malin może powstać pyszny mus - samodzielny podany w pucharku albo jako warstwa ciasta. Jak go zrobić? Bazą są 2 składniki, czyli oczywiście maliny i galaretka. Może do nich dołączyć serek mascarpone albo serek homogenizowany.
Przepis na mus malinowy - ciasto z malinami bez pieczenia
- Rozpuszczamy galaretkę o smaku malinowym w nie więcej niż połowie wody, jaką zaleca producent, czyli np. jeśli instrukcja mówi o 0,5 l wody na 1 opakowanie galaretki, my rozpuszczamy ją w 250 ml. Odstawiamy do przestudzenia.
- Minimum 4-5 garści malin miksujemy w blenderze i łączymy z tężejącą galaretką.
- Już takie połączenie może trafić do pucharka i na godzinę do lodówki. Na wierzchu zdobimy dowolnie - bitą śmietaną z owocami albo świeżymi malinami i ciasteczkiem.
Jak wspomniałam, połączenie galaretki i malin może być wzbogacone serkiem mascarpone - np. 3 łyżki. Łączymy składniki mikserem i dopiero teraz wkładamy do pucharków albo na warstwę ciasta.
Co może być spodem ciasta bez pieczenia?
- Herbatniki szczelnie poukładane na dnie formy
- herbatniki pokruszone i połączone z 2-3 łyżkami masła. Dokładnie łączymy, rozcieramy i dnem szklanki ubijamy na spodzie formy. Wstawiamy na godzinę do lodówki przed nałożeniem kolejnej warstwy.
- Biszkopty ułożone na dnie foremki.
Jeśli mamy więcej czasu i chęci, możemy upiec niski biszkopt albo kruchą tartę.
Podsumujmy. Załóżmy, że tym razem wybieramy spód z herbatników. Na tę warstwę wykładamy mus, a po jego zastygnięciu możemy jeszcze zrobić przyzdobienie z bitej śmietany i świeżych owoców.
Sernik na zimno. Ciasto z malinami bez pieczenia z serkiem homogenizowanym
Kolejny przepis na ciasto z malinami, który nie wymaga pieczenia to ten z wykorzystaniem serków homogenizowanych, co pozwala nam uzyskać posmak sernika.
- Spód wybieramy dowolny np. z wymienionych wyżej.
- Naszym środkiem ciasta będzie połączenie rozpuszczonej galaretki owocowej lub bezbarwnej (delikatnie tężejącej) z serkiem homogenizowanym. Tu również trzeba pamiętać o rozpuszczeniu galaretki w mniejszej ilości wody.
- Serek dokładnie wymieszamy z galaretką (mikserem lub trzepaczką/rózgą). Wykładamy na spód (herbatniki czy biszkopt).
- Zanim sernikowa warstwa zupełnie stężeje, proponuję lekko poutykać świeże maliny.
- Po godzinie wierzch możemy zalać galaretką, spod której będą wyglądały do nas maliny.
