https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ten sernik to hit internetu! Dzięki takiemu przygotowaniu, wszyscy będą prosić cię o przepis

Wypróbuj nasze triki, które sprawią, że sernik baskijski będzie jeszcze lepszy!
Wypróbuj nasze triki, które sprawią, że sernik baskijski będzie jeszcze lepszy! Pixabay
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach – taki jest sernik baskijski! Wypróbuj ten sprawdzony przepis i zachwyć swoich gości doskonałym ciastem!

Sernik to jedno z ciast mających wiele odmian i wariantów. Znany jest klasyczny sernik z rodzynkami, orzeźwiający sernik nowojorski, sernik na zimno robiony na herbatnikach, jak i seromakowiec, czyli połączenie sernika i makowca. Jednak żaden z nich nie dorównuje słynnemu sernikowi baskijskiemu!

Sernik baskijski – hit internetu

Ten sernik szturmem podbił cały internet. Nic dziwnego, w końcu jest wyjątkowo kremowy, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Chcesz wiedzieć jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis!

Przepis na sernik baskijski

Składniki:

  • 1 kg kremowego serka
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 6 jajek (jeśli jajka są małe należy dać 7)
  • 200-300g cukru (w zależności od tego jak słodki ma być sernik)
  • opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Serek przełóż do miski i dobrze wymieszaj go z cukrem, aromatem oraz szczyptą soli. Dodawaj pojedynczo jajka i mieszaj do połączenia się składników. Na końcu dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką/bułką tartą.
  • Piecz w temperaturze 220 stopni przez 40-45 minut. Smacznego!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska