Sernik to jedno z ciast mających wiele odmian i wariantów. Znany jest klasyczny sernik z rodzynkami, orzeźwiający sernik nowojorski, sernik na zimno robiony na herbatnikach, jak i seromakowiec, czyli połączenie sernika i makowca. Jednak żaden z nich nie dorównuje słynnemu sernikowi baskijskiemu!
Sernik baskijski – hit internetu
Ten sernik szturmem podbił cały internet. Nic dziwnego, w końcu jest wyjątkowo kremowy, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Chcesz wiedzieć jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis!
Przepis na sernik baskijski
Składniki:
- 1 kg kremowego serka
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 6 jajek (jeśli jajka są małe należy dać 7)
- 200-300g cukru (w zależności od tego jak słodki ma być sernik)
- opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Serek przełóż do miski i dobrze wymieszaj go z cukrem, aromatem oraz szczyptą soli. Dodawaj pojedynczo jajka i mieszaj do połączenia się składników. Na końcu dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką/bułką tartą.
- Piecz w temperaturze 220 stopni przez 40-45 minut. Smacznego!

Wideo