Szybkie ciasto z rabarbarem, truskawkami (dowolnymi owocami)
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Przepis
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy podczas miksowania cukier waniliowy, stopniowo 3/4 szklanki cukru. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 4 białka i jeszcze chwilę miksujemy naszego ciasto. Dolewamy pół szklanki oleju (lub trochę mniej) i miksujemy na wolniejszych obrotach. Odstawiamy mikser i do miski z pianą trafia 1,5 szklanki przesianej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się. Przekładamy ciasto do foremki (im mniejszej, tym ciasto będzie wyższe). Utykamy w cieście kawałki obranego rabarbaru lub truskawek, wiśni czy dowolnych innych owoców. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.