Przepis na ciasto z rabarbarem. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Sezon na rabarbar trwa. Masz pod ręką i nie wiesz, co z niego zrobić? Podsuwamy sprawdzone przepisy na ciasto z rabarbarem. Wystarczy zmiksować lub zagnieść kilka składników i po godzinie, już z upieczeniem, deser gotowy.

Szybkie ciasto z rabarbarem, truskawkami (dowolnymi owocami)

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Przepis

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy podczas miksowania cukier waniliowy, stopniowo 3/4 szklanki cukru. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 4 białka i jeszcze chwilę miksujemy naszego ciasto. Dolewamy pół szklanki oleju (lub trochę mniej) i miksujemy na wolniejszych obrotach. Odstawiamy mikser i do miski z pianą trafia 1,5 szklanki przesianej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się. Przekładamy ciasto do foremki (im mniejszej, tym ciasto będzie wyższe). Utykamy w cieście kawałki obranego rabarbaru lub truskawek, wiśni czy dowolnych innych owoców. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Najpierw zajmujemy się rabarbarem. Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki cukru, wanilię (może być aromat), 2 łyżeczki soku z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, ok. 10 minut.

Składniki do ciasta:

  • ok. 05, kg rabarbaru
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • kostka masła (200 g) lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru

Potrzebna będzie forma o wymiarach ok. 30x20 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Przepis na ciasto pleśniak z rabarbarem krok po kroku

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru, 3 żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto. Oddzielamy 1/3 ciasta, przyda się za chwilę. Białka, które pozostały nam z użytych już żółtek, ubijamy na sztywną pianę - dobrze jest dodać szczyptę soli i stopniowo 3 łyżki pudru.

Rozwałkowujemy większą część ciasta i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy podsmażony wcześniej i już przestudzony rabarbar. Na tę warstwę trafia piana z białek i kawałki pozostałej części ciasta - rwiemy je palcami i układamy na pianie, nie powinno być szczelnie. W temperaturze 160 stopni pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepis na ciasto z rabarbarem. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku
pixabay.com/freestocks-photos

Polskie jabłka najdroższe w Unii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3