Szybkie ciasto z rabarbarem, truskawkami (dowolnymi owocami)
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Przepis
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy podczas miksowania cukier waniliowy, stopniowo 3/4 szklanki cukru. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 4 białka i jeszcze chwilę miksujemy naszego ciasto. Dolewamy pół szklanki oleju (lub trochę mniej) i miksujemy na wolniejszych obrotach. Odstawiamy mikser i do miski z pianą trafia 1,5 szklanki przesianej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się. Przekładamy ciasto do foremki (im mniejszej, tym ciasto będzie wyższe). Utykamy w cieście kawałki obranego rabarbaru lub truskawek, wiśni czy dowolnych innych owoców. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto pleśniak z rabarbarem
Najpierw zajmujemy się rabarbarem. Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki cukru, wanilię (może być aromat), 2 łyżeczki soku z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, ok. 10 minut.
Składniki do ciasta:
- ok. 05, kg rabarbaru
- 3 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- kostka masła (200 g) lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
Potrzebna będzie forma o wymiarach ok. 30x20 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Przepis na ciasto pleśniak z rabarbarem krok po kroku
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru, 3 żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto. Oddzielamy 1/3 ciasta, przyda się za chwilę. Białka, które pozostały nam z użytych już żółtek, ubijamy na sztywną pianę - dobrze jest dodać szczyptę soli i stopniowo 3 łyżki pudru.
Rozwałkowujemy większą część ciasta i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy podsmażony wcześniej i już przestudzony rabarbar. Na tę warstwę trafia piana z białek i kawałki pozostałej części ciasta - rwiemy je palcami i układamy na pianie, nie powinno być szczelnie. W temperaturze 160 stopni pieczemy przez ok. 40 minut.

