- Tylko, co to oznacza? - zapytałam nieśmiało.
- Jeśli chcesz czuć się jak bóg słońca, jedz słonecznie, kolorowo - odpowiedziała.
- Tylko tyle? - powątpiewałam w słowa koleżanki.
- Aż tyle - ona na to. - No i ważne są witaminy, składniki mineralne. I produkty zbożowe z mąk z pełnego przemiału - tak przynajmniej gdzieś przeczytałam. Sprawdź.
Sprawdziłam.
Prawie w każdej gazecie medycznej, na każdym prozdrowotnym portalu i prawie w każdym internetowym serwisie zajmującym się zdrowiem informacje są podobne. Przyjrzałam się więc najciekawszym:
- W poprawie nastroju pomaga magnez. Są co prawda preparaty dostarczające organizmowi dawkę tego składnika, ale lepiej wzbogacić swoją dietę o naturalne produkty, zawierające magnez. I są to np. kasze gruboziarniste (gryczana), orzechy, banany, kakao i czekolada, warzywa liściaste i rośliny strączkowe (soja) - radzi serwis Fit.pl
- Ważne jest także, byśmy dostarczyli naszemu organizmowi w odpowiednich ilościach białka, tłuszcze, i węglowodany. Jesienią, kiedy jesteśmy osłabieni i podatni na infekcje, bardzo istotna staje się jakość i regularność posiłków. Pamiętajmy więc, by rano przed wyjściem z domu zjeść śniadanie. W ciągu dnia najlepiej zjadać kilka niedużych posiłków w regularnych odstępach czasu. Zrezygnujmy też z żywienia się fast foodami. Warto się też zaopatrzyć w zioła, na przykład w dziurawiec. Pamiętajmy, że im więcej kolorów na talerzu, tym większa pewność, że zaopatrujemy organizm w to, czego potrzebuje - podpowiada z kolei portal modanazdrowie.pl
- Zrezygnuj z tłustych sosów lub ciężkostrawnych potraw. Nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale wywołują uczucie ciężkości i senności. Energii dodadzą natomiast suszone, owoce, gorzka czekolada, pestki słonecznika, migdały. Zastąp nimi kaloryczne i niezdrowe przekąski takie jak ciastka, batoniki i czipsy - instruuje serwis Zdrowie.senior.pl
Warto też przygotowywać sobie kolorowe, warzywne koktajle: pomidorowo-ogórkowe czy z buraków z dodatkiem jabłka. Są nie tylko zdrowe ale i smaczne.