Len to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Znany jest od tysięcy lat. W 100 gramów siemienia lnianego zawiera 534 kcal, 18 g białka, 42 g tłuszczów oraz 28 g węglowodanów, z czego błonnik stanowi 27g. W siemieniu lnianym obecne są: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk!
Koniecznie przeczytaj: Takie są skutki jedzenia siemienia lnianego. To dzieje się z organizmem, gdy jemy siemię lniane
Siemię lniane zalecane jest przy wielu schorzeniach. Zobaczcie, kiedy warto po nie sięgać. Oto lista schorzeń:
- refluks żołądkowo-przełykowy
- choroba wrzodowa żołądka
- choroba wrzodowa dwunastnicy
- nadkwaśność żołądka
- hiperglikemia poposiłkowa
- cukrzyca
- hipercholesterolemia
- nadciśnienie tętnicze
Siemię lniane ma pozytywny wpływ także na naszą cerę i włosy.
Nasiona te idealnie nadają się jako dodatek do pieczywa, owsianki, koktajli. Z siemienia lnianego można zrobić kisiel dodawać go w postaci zmielonej do wielu potraw.
Kiedy nie powinniśmy jeść siemienia lnianego
W galerii poniżej zobaczcie, kiedy nie powinniśmy jeść siemienia lnianego. W tych sytuacjach nasiona nie są wskazane:
