Składniki:
- 1 wędzony pstrąg
- kawior,
- cząstki cytryny,
- koper, ugotowane jajka - do podania
Placuszki:
2 szklanki groszku (mrożonego)
1 duża cebula
2-3 ugotowane ziemniaki
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
sól, pieprz
3 łyżki chrzanu
½ szklanki ubitej śmietanki kremówki
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj groszek i smaż, aż się rozmrozi.
Groszek z cebulą przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć składnik, aż uzyskasz spójną masę.
Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy (możesz posłużyć się okrągłą, metalową foremką), smaż na złoto z obu stron.
Śmietankę ubij, połącz z chrzanem.
Na ciepłe placuszki nakładaj porcję sosu chrzanowego, wędzonego pstrąga, odrobinę kawioru, cząstkę jajka i gałązkę koperku. Podawaj od razu, na ciepło.