https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pstrąg na placuszkach z zielonego groszku

Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 1 wędzony pstrąg
  • kawior,
  • cząstki cytryny,
  • koper, ugotowane jajka - do podania


Placuszki:

  • 2 szklanki groszku (mrożonego)

  • 1 duża cebula

  • 2-3 ugotowane ziemniaki

  • 1 jajko

  • 1/3 szklanki bułki tartej

  • 2 łyżki oliwy

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki chrzanu

  • ½ szklanki ubitej śmietanki kremówki

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj groszek i smaż, aż się rozmrozi.

Groszek z cebulą przełóż do dużej miski. Dodaj ugotowane ziemniaki, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć składnik, aż uzyskasz spójną masę.

Na rozgrzany olej nakładaj porcje masy (możesz posłużyć się okrągłą, metalową foremką), smaż na złoto z obu stron.

Śmietankę ubij, połącz z chrzanem.

Na ciepłe placuszki nakładaj porcję sosu chrzanowego, wędzonego pstrąga, odrobinę kawioru, cząstkę jajka i gałązkę koperku. Podawaj od razu, na ciepło.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska