Spis treści
Co jeść na śniadanie?
Na śniadanie mamy bardzo szeroki wybór - zarówno na ciepło, jak i zimno. Jako baza śniadaniowa mogą nam posłużyć:
produkty zbożowe - jeśli sięgamy po nie, to najlepsze będą te pełnoziarniste. Polecane jest pieczywo razowe, graham, żytnie, płatki owsiane, musli czy otręby. Ważne, by dostarczyć błonnika pokarmowego, który da nam uczucie sytości. Węglowodany złożone zapewnią zaś energię organizmowi.
produkty mleczne - mleko, jogurt, kefir, maślanka, sery, twaróg - to tylko część opcji
produkty białkowe - mamy do wyboru m.in. wędliny, pasty z roślin strączkowych, jajka
nienasycone kwasy tłuszczowe - znajdziemy je w rybach, ale też olejach, nasionach i pestkach. Orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane - będą świetnym dodatkiem
warzywa i owoce
Gdzie zjeść śniadanie w Kujawsko-Pomorskiem?
Jeśli mamy czas i ochotę na śniadanie "na mieście", możemy wybierać wśród wielu lokali gastronomicznych. Które miejsca w woj. kujawsko-pomorskim warto odwiedzić, by dobrze rozpocząć dzień? Z pomocą portalu Tripadvisor przygotowaliśmy zestawienie najlepszych miejsc z ofertą śniadaniową. W rankingu jest TOP 15 lokali, które mają ocenę przynajmniej 4,5/5 oraz 14 opinii. W przypadku tej samej oceny, o miejscu w rankingu decyduje liczba opinii. Im ich więcej, tym wyższa lokata.
Te miejsca zostały najwyżej ocenione przez klientów w poszczególnych miastach woj. kujawsko-pomorskiego. Sprawdź w poniższej galerii te lokale, tam zjesz PYSZNE ŚNIADANIE.
Ile kosztują śniadania i napoje w TOP lokalach w Kujawsko-Pomorskiem?
Sprawdziliśmy dostępność menu w pięciu najwyżej ocenianych lokalach. Poniżej część oferty śniadaniowej, z cenami:
croissant - 8 zł
kanapka - 12,5 zł
zestaw śniadaniowy - 33-41 zł
jajecznica - 23 zł
wytrawne gofry - 36-42 zł
bajgiel - 30-36 zł
owsianka - 26-28 zł
sałatka - 36 zł
fasolka w pomidorach - 36 zł
racuchy jabłkowe z dodatkami - 36 zł
chleb w jajku - 33 zł
pistacjowa matcha - 18 zł
Kiedy zjeść śniadanie i ile może mieć kalorii?
Śniadanie powinniśmy zjeść do 2 godzin od wstania. Dzięki temu nie tylko dostarczamy energii i składników odżywczych, ale też przyspieszamy metabolizm, który spowalnia podczas snu. Śniadanie powinno być jednym z najbardziej kalorycznych posiłków w ciągu dnia. Według zaleceń specjalistów pokrywa ok. 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię.
Śniadania regularnie jada około 90 proc. Polaków. Na talerzach zwykle są kanapki. Około 40 proc. osób spożywa śniadania "na ciepło", sięgając m.in. po jajka (w formie jajecznicy, na miękko, sadzone, omlety czy „w koszulce”).
Dlaczego warto zjeść śniadanie na mieście?
Jest to przyjemny początek dnia, który zwalnia nas z obowiązków - zakupów, przygotowania posiłku, sprzątania oraz zmywania naczyń
To doskonały sposób na celebrację posiłku oraz spędzenie czasu z bliskimi. Jest okazja do rozmów i wzmacniania więzi
Jeśli jemy w pojedynkę, mamy okoliczności sprzyjające poznaniu nowych osób i rozmowom
Poznajemy nowe smaki i produkty. Wiele restauracji wykazuje się niezwykłą pomysłowością i starannością w przygotowywaniu posiłków, zapewniając nowe doznania kulinarne
Idąc na śniadanie z bliskimi, każdy ma okazję wyboru innej pozycji z menu. W domowych warunkach przygotowanie kilku różnych potraw byłoby bardzo czasochłonne albo niemożliwe
Sprzyja wyrabianiu dobrych nawyków żywieniowych, uczy etykiety i zachowania w miejscach publicznych, co szczególnie jest ważne w rozwoju dzieci
Służy aktywności, zwłaszcza gdy na śniadanie wybieramy się pieszo lub rowerem, a windę zamienimy na schody
Czytaj w serwisie:
