Ryby na święta. Którym grozi wyginięcie? [poradnik]

za WWF; fot. zrzut ze strony WWF
Zrzut strony internetowej poradnika "Jaka ryba na obiad?"
Zrzut strony internetowej poradnika "Jaka ryba na obiad?"
Zbliżają się święta i na stołach zagoszczą ryby. Robiąc zakupy, zwróćmy szczególną uwagę na to, jakim rybom i owocom morza nie zagraża wyginięcie, a połowy lub hodowla nie niszczą środowiska – apeluje WWF.

Fundacja WWF wydała zaktualizowaną edycję poradnika „Jaka ryba na obiad?”. Ekolodzy zachęcają też do podpisania zamieszczonej na stronie wwf.pl/wiecejryb petycji do Parlamentu Europejskiego w celu zreformowania polityki rybołówstwa w sposób gwarantujący zachowanie zasobów ryb dla obecnego i przyszłych pokoleń.

Poradnik „Jaka ryba na obiad” dostępny jest pod adresem poradnikrybny.wwf.pl

- Co roku przybywa gatunków ryb i owoców morza, które są nadmiernie eksploatowane – mówi Piotr Prędkiz WWF Polska. - Abyśmy mogli w przyszłości cieszyć się smakiem łososia bałtyckiego, soli, węgorza czy krewetek tropikalnych, powinniśmy przestać je kupować, dając tym gatunkom szansę na odrodzenie się.

Przeczytaj: Ceny karpia podniosą koszt wigilijnej kolacji!

Przetrwanie ryb i to czy nie zabraknie ich zależy głównie od konsumentów. Podczas zakupów warto się zastanowić, jaką rybę czy owoce morza kupujemy i czy nie pochodzą one z przełowionych stad.

Ryby i skorupiaki, które możemy jeść są w poradniku WWF oznaczone kolorem zielonym. Te gatunki, przy których zakupie powinniśmy zachować szczególną uwagę mają kolor żółty, a gatunki, którym grozi wyginięcie otrzymały kolor czerwony.

Czytaj też: Święta 2011. Czekają nas takie promocje, jak pamiętny wyścig za karpiem w Realu [wideo]

W tym roku pogorszyła się sytuacja kilku popularnych gatunków ryb. Wśród nich jest halibut mniejszy, sandacz i śledź bałtycki.

Zmniejsza się liczebność halibuta. Naturalne siedliska sandacza ulegają degradacji, a populacja śledzia bałtyckiego kurczy się w wyniku odbudowy stad dorszy, żywiących się nimi. 

Przeczytaj również: Stres w pracy - czym go zmniejszyć? Przekąskami

Uwaga, kupując więc śledzie powinniśmy wybierać te ryby, które mają certyfikat MSC, gwarantujący, że pochodzą one ze stabilnych populacji.

Światło zielone mają bez zmian: dorsz bałtycki ze stada wschodniego, flądra, karp, łosoś pacyficzny, makrela, okoń, omułek, szczupak i szprot.

- Czekamy wciąż na uregulowanie statusu pangi. Hodowcy pangi deklarują działania na rzecz zmiany sposobu jej hodowli, który jak dotąd nie był przyjazny dla środowiska – dodaje Prędki.

Chociaż rośnie zainteresowanie Polaków pochodzeniem produktów rybnych i aż 79 procent uważa, że powinny one pochodzić z nie przełowionych stad. Nie przekłada się to na wybory konsumentów.

Z ankiety SMG/KRC Millward Brown wynika, że tylko pięć procent z nas zwraca uwagę na na to czy produkt został wyprodukowany z zagrożonego gatunku lub czy posiada certyfikat ekologiczny.

Pobierałeś zasiłki w czasie epidemii? To musisz wiedzieć

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3