https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sandacz na maśle, z sosem z grzybami leśnymi

.
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 1 opakowanie sandacza firmy Abramczyk
  • 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 dorodnych, mrożonych prawdziwków
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • Masło klarowane- do smażenia
  • Sól, pieprz (biały)
Sandacz na maśle, z sosem z grzybami leśnymi

Filety osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoto z obu stron na klarowanym maśle.

Ryby zdejmij z patelni.

Prawdziwki usmaż na maśle na złoty kolor. Odłóż.

Na tę samą patelnię włóż dodatkową łyżkę masła, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę. Dopraw kolendrą, zalej białym winem. Gotuj k. 1 minuty. Dolej śmietankę, z powrotem dodaj grzyby. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Podawaj z ciepłą rybą.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska