MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Krajny i Pałuk wybrane! Jury musiało spróbować 58 potraw

Maja Stankiewicz
Stoły z konkursowymi potrawami ustawiono w jednej z sal LO im. Krzywoustego w Nakle. Tu zastaliśmy przy pracy jury.
Stoły z konkursowymi potrawami ustawiono w jednej z sal LO im. Krzywoustego w Nakle. Tu zastaliśmy przy pracy jury. Maja Stankiewicz
Konkurs ma w powiecie duże tradycje. Początkowo organizowany był w różnych miejscowościach - Zamościu, Witosławiu, Nakle. Od sześciu lat towarzyszy Jarmarkowi św. Wawrzyńca w Nakle.

Rozstrzygnięto w Nakle XIII konkurs dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. którego organizatorem jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Konkursowe potrawy przygotowały stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, ale też indywidualni mieszkańcy powiatu nakielskiego.

- Potraw jest w tym roku 58 - informowała gości jarmarku Joanna Nowicka z Nakielskiego Ośrodka Kultury. Przedstawiła jurorów: Annę Sergott, kustosza Muzeum Ziem Krajeńskiej w Nakle, Romana Skibę, dyrektora muzeum w Osieku, Czesławę Czajkowską, szef kuchni w zajeździe w Ślesinie i Natalię Mazur, technologa żywności.

Oferowane specjały oceniane były w kilku kategoriach (potrawy mięsne, jarskie, przetwory owocowe i warzywne). Łatwo nie było, bo wybór był przeogromny, a wszystko pięknie podane i pyszne.

Znani, nieznani z Kujawsko-Pomorskiego. Jak dobrze ich znasz?

W pierwszej kategorii: potrawy mięsne, w tym zupy pierwszym miejscem nagrodzono czerninę z kaczki ugotowaną przez mieszkanki Małocina. Drugie miejsce zdobyły gospodynie z Michalina za królika na dziko. Jurorom smakowały też żeberka w kapuście przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Turzynie.

Dwie potrawy mięsne wyróżniono: bigos staropolski pań z KGW w Występie oraz udziec jagnięcy po staropolsku - propozycja Stowarzyszenia Razem dla Małocina.

Wśród potraw jarskich i rybnych równych sobie nie miał chłodnik wiosenny, dzieło pań z KGW Gumnowice. Gratulacje za drugie miejsce odbierały panie z Suchar. Ich propozycja to: pasztet warzywny delikatny. Trzecie miejsce dla KGW w Ślesinie za barszcz biały rybny. I tu jury przyznało dwa wyróżnienia: za babkę ziemniaczaną (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet, koło w Górkach Zagajnych) i za miód lipowy (pasieka państwa Kuś).

Gruszka w syropie zgłoszona przez sołectwo Małocin wygrała kategorię: przetwory. Drugie miejsce, za konfiturę z zielonych orzechów włoskich jury przyznało Towarzystwu Miłośników Kultury Ludowej „Doman”. Trzecie miejsce dla pigwy w syropie Stowarzyszenia na rzecz rozwoju wsi Anieliny i Łodzia „Żakus”.

Strażacy z Górek Zagajnych zdobyli wyróżnienie za mus z szarej renety. Kolejne wyróżnienie za gąszcz śliwkowo-chrzanowy do mięs - dla „Domana”.

Ta kategoria pojawiła się po raz pierwszy. Organizatorzy rzucili wyzwanie najmłodszym fanom gotowania. Wygrało kruche ciasto z rabarbarem upieczone przez uczniów SP w Olszewce. Drugim miejscem jury nagrodziło czekoladowy trix, dzieło czwartoklasistów z Palmierowa. Jurorom smakowały też drożdżowe rogaliki z jabłkami upieczone w szkole w Anielinach. Wyróżnienie przypadło uczniom z Samsieczna. Gratulujemy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska