Rozstrzygnięto w Nakle XIII konkurs dziedzictwa kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. którego organizatorem jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”. Konkursowe potrawy przygotowały stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, ale też indywidualni mieszkańcy powiatu nakielskiego.
- Potraw jest w tym roku 58 - informowała gości jarmarku Joanna Nowicka z Nakielskiego Ośrodka Kultury. Przedstawiła jurorów: Annę Sergott, kustosza Muzeum Ziem Krajeńskiej w Nakle, Romana Skibę, dyrektora muzeum w Osieku, Czesławę Czajkowską, szef kuchni w zajeździe w Ślesinie i Natalię Mazur, technologa żywności.
Oferowane specjały oceniane były w kilku kategoriach (potrawy mięsne, jarskie, przetwory owocowe i warzywne). Łatwo nie było, bo wybór był przeogromny, a wszystko pięknie podane i pyszne.
Znani, nieznani z Kujawsko-Pomorskiego. Jak dobrze ich znasz?
W pierwszej kategorii: potrawy mięsne, w tym zupy pierwszym miejscem nagrodzono czerninę z kaczki ugotowaną przez mieszkanki Małocina. Drugie miejsce zdobyły gospodynie z Michalina za królika na dziko. Jurorom smakowały też żeberka w kapuście przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Turzynie.
Dwie potrawy mięsne wyróżniono: bigos staropolski pań z KGW w Występie oraz udziec jagnięcy po staropolsku - propozycja Stowarzyszenia Razem dla Małocina.
Wśród potraw jarskich i rybnych równych sobie nie miał chłodnik wiosenny, dzieło pań z KGW Gumnowice. Gratulacje za drugie miejsce odbierały panie z Suchar. Ich propozycja to: pasztet warzywny delikatny. Trzecie miejsce dla KGW w Ślesinie za barszcz biały rybny. I tu jury przyznało dwa wyróżnienia: za babkę ziemniaczaną (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet, koło w Górkach Zagajnych) i za miód lipowy (pasieka państwa Kuś).
Gruszka w syropie zgłoszona przez sołectwo Małocin wygrała kategorię: przetwory. Drugie miejsce, za konfiturę z zielonych orzechów włoskich jury przyznało Towarzystwu Miłośników Kultury Ludowej „Doman”. Trzecie miejsce dla pigwy w syropie Stowarzyszenia na rzecz rozwoju wsi Anieliny i Łodzia „Żakus”.
Strażacy z Górek Zagajnych zdobyli wyróżnienie za mus z szarej renety. Kolejne wyróżnienie za gąszcz śliwkowo-chrzanowy do mięs - dla „Domana”.
Ta kategoria pojawiła się po raz pierwszy. Organizatorzy rzucili wyzwanie najmłodszym fanom gotowania. Wygrało kruche ciasto z rabarbarem upieczone przez uczniów SP w Olszewce. Drugim miejscem jury nagrodziło czekoladowy trix, dzieło czwartoklasistów z Palmierowa. Jurorom smakowały też drożdżowe rogaliki z jabłkami upieczone w szkole w Anielinach. Wyróżnienie przypadło uczniom z Samsieczna. Gratulujemy!